Szavazás

Melyik Pókember sztorit olvasnád legszívesebben magyarul könyvben?

Klasszikus Lee-Romita időszak
Jean DeWolff halála
Kozmikus kalandok
Klón sztori

Szerző Téma: Pókember (Kingpin-kötetek)  (Megtekintve 429079 alkalommal)

0 Felhasználó és 1 vendég van a témában

grey gargoyle

• Thanos
  • A Komédiás
Re:Hihetetlen Pókember
« Válasz #1060 Dátum: 2009. július 21. - 15:31:59 »
a panninis sorozat is hihetetlen címen futott. És a kötet nem azért kapta a hihetetlen címet, hogy tudjuk, hogy annak a folytatása? és annak a folytatása, mivel Morlun a hihetetlen pókember cím alatt jelent meg.
« Utoljára szerkesztve: 2009. július 21. - 15:34:48 írta grey gargoyle »
This is a joke. A real practical Joke.

pepo05

• Pókfej
  • Felicia Hardy Lover
« Válasz #1061 Dátum: 2009. július 21. - 16:29:27 »
A jelző megmaradását én sem a megszokás miatt támogattam. Nekem a Pókember előtti egyetlen igazi jelző a Csodálatos, valahogy ha azt hallom, vagy olvasom, hogy Csodálatos Pókember, teljesen el is felejtem, hogy van a Pókember szó előtt valami, annyira összefort, míg amikor a Hihetetlen, fantasztikus, Lenyűgöző Pókember, vagy akármilyen kontextusban látom a szót, én is erősen cikinek érzem. Szóval ha megszokás, akkor vagy a Csodálatos, vagy semmi, de persze ez nem lehet. Szóval ha az országban most először jelenne meg Pókemberrel a középpontban valami, akkor az lenne a legjobb, ha a címe egyszerűen csak Pókember lenne.

Egyedül az a nyomós érv szól a a Hihetetlen Pókember mellett, hogy előtte 27 (annyi jelent meg) szám jelent meg Pókember kalandjaiból ilyen címen, a 616-os Univerzumban. Jó, hogy előtte csodálatos vol nagyon sokáig, de közöttük eltelt jópár év. Most viszont ilyenről nem lehet beszélni...tehát igencsak jó dolog az, ha a korábbi olvasok ránéznek a borítóra, és a Hihetetlen Pókember nevet látják rajta, a jól megszokott betűtípussal, mert így azt a látszatot kelti a dolog, hogy a sorozat nem szűnt meg, csak más formára váltott, viszont továbbra is annak a folytatásáról van szó. És ez nekem van olyan fontos szempont, hogy egyedül emiatt szerintem maradjon a jelző.

A másik (én) szerintem is  jobb cím, és szerintem anynira nem is félrevezető. És igenis volt a Pókról szó korábban másik személyiségként, mégha ez a Pók nem arra a Pókra vonatkozik. PL a depipók idején JMD előszeretettel tette skizofrénné részben petert. emlékszem a sikoltás végén is amikor összegörnyedve gugol a szobron, azt mondja, hogy én a Pók vagyok. Hátborzongató volt olvasni, hogy annyira kikészítették az események, hogy már nem a valós énje, hanem az általa kitalált alterego mögé húzódik, hogy el tudja viselni a megpróbáltatásokat. (ugyanilyen durva beszólás volt az arkhamban, amikor Batmannek le akarták venni a Maszkját, erre joker beköpi, hogy ne legyenek már ilyen közönségesek, ez a valódi arca).

Szóval nekem nem lenne olyan félrevezető, sokkal sejtelmesebb lenne így a cím és jobban is hangzana. Mert ez "A másik" így nagyon gáz.
"Az elme mindig hamarabb adja fel, mint a test. A titok nyitja, hogy az elméd neked dolgozzon és ne ellened"

Sepi

• Adminisztrátor
  • Pókfej
  • *
« Válasz #1062 Dátum: 2009. július 21. - 16:41:43 »
Nekem viszont pont csak simán a "Másik" tetszik. Mert címként szerintem akkor van értelme használni a zárójeles kifejezést, ha az egy szójáték. Amúgy csak az összképet rontja. Valamint mivel én ilyen zárójeles megoldással eddig csak pont ilyen szójátékos megközelítésben találkoztam, teljesen ellentétes megitélést válthat ki másokból is. A "Másik"-ban pont az a jó, hogy rövid, velős, és értelmet fog nyerni. Mert amit pepo is felhozott, még a klón-sztorikból, az pont egy olyan időszak volt, amikor már-már tudathasadásos állapot ált be Peternél, és tudtommal ebben a történetben erről szó sincs.

pepo05

• Pókfej
  • Felicia Hardy Lover
« Válasz #1063 Dátum: 2009. július 21. - 16:48:28 »
Valóban, nem arról a Pókról van szó, és ezt írtam is.
Viszont ez a szójátékos asszociáció egyéni tapasztalat kérdése. Nekem pl soha nem jutna szembe, hogy egy zárójeles megoldásnak szójátéknak kell lennie címben. Miért is? Elő van ez írva? Íratlan szabály esetleg?
Szerintem még nem is megszokott, hogy a zárójel szójátékra utal.
"Az elme mindig hamarabb adja fel, mint a test. A titok nyitja, hogy az elméd neked dolgozzon és ne ellened"

grey gargoyle

• Thanos
  • A Komédiás
« Válasz #1064 Dátum: 2009. július 21. - 16:53:37 »
Viszont lehet, hogyha lekerülne a hihetetlen jelző, akkor valami újnak látszana az egész, valami új benyomását keltené. Az emberek azt hinnék valami teljesen újról van szó.

talgaby

• Pókfej
    • HálóZsák
« Válasz #1065 Dátum: 2009. július 21. - 17:21:56 »
A zárójel tényleg nem muszáj, hogy szójáték legyen, bár lehet, bennem van az NGE új filmjeinek címe  - "You are (not) alone" és "You can (not) advance" - de amúgy lehet úgy is venni, hogy felajánlás volt, hogy a cím legyen Pókember: Másik vagy Pókember: Másik én.

Mike

• Zöld Manó
« Válasz #1066 Dátum: 2009. július 21. - 17:34:16 »
Nem vagyok jogi bigyókban jártas, de asszem Jodie Foster-nek van egy filmje, a Másik én. Annó az ÚXM egyik sztorijának azért nem lehetett a címe A király visszatér, mert valami jogi bonyodalom lett volna belőle (ha jól emlékszem :headscratch: ). Itt nem lenne ilyen gebasz?

pepo05

• Pókfej
  • Felicia Hardy Lover
« Válasz #1067 Dátum: 2009. július 21. - 17:46:26 »
Idézet
Pókember: Másik én.
Így meg egyből az jut eszembe, hogy Kicsi én. :D
Idézet
Viszont lehet, hogyha lekerülne a hihetetlen jelző, akkor valami újnak látszana az egész, valami új benyomását keltené. Az emberek azt hinnék valami teljesen újról van szó.
Miért kellene újdonságnak lennie? Akiket eddig érdekelt, amúgyis meg fogják venni, akiket nem, azok meg amúgy sem. az a kevés, aki hébe-hóba vesz egy Marveles képreényt, meg szerintem nincs olyan tájékozott, hogy képbe legyen mi az újdonság, meg mi nem az.

off: gaby, a NGE 2.0-át nem nézed meg, ha kedves az életed. Rémes a leírások alapján.

talgaby

• Pókfej
    • HálóZsák
« Válasz #1068 Dátum: 2009. július 21. - 18:14:21 »
Annó az ÚXM egyik sztorijának azért nem lehetett a címe A király visszatér, mert valami jogi bonyodalom lett volna belőle (ha jól emlékszem :headscratch: ). Itt nem lenne ilyen gebasz?
Ott se lett volna, csak a T. szerkesztő variált itt a vakvilágba feleslegesen. Ő is sikeresen keverte a védjegyet a szerzői joggal, méghozzá úgy, hogy a példa ott volt szó szerint az orra előtt.

kaine

• Adminisztrátor
  • Pókfej
  • *
« Válasz #1069 Dátum: 2009. július 21. - 19:20:07 »
Csodálatos Pókember, teljesen el is felejtem, hogy van a Pókember szó előtt valami, annyira összefort, míg amikor a Hihetetlen, fantasztikus, Lenyűgöző Pókember, vagy akármilyen kontextusban látom a szót, én is erősen cikinek érzem.
Pontosan erről beszélek ám.  ;) Aki nem olvasta még a régi sorozato(ka)t, annak tuti ciki ez a "hihetetlen" is.  ;)

Idézet
PL a depipók idején JMD előszeretettel tette skizofrénné részben petert. emlékszem a sikoltás végén is amikor összegörnyedve gugol a szobron, azt mondja, hogy én a Pók vagyok.
Az a különbség, hogy ott csak talált magának egy kibúvót, ami mögé elrejtőzhet, itt viszont a maga fizikai valóságában lesz az, ami.

De rendben, nem megyek szembe a tömeggel: marad a HIHETETLEN.  ;)

Sepi

• Adminisztrátor
  • Pókfej
  • *
« Válasz #1070 Dátum: 2009. július 21. - 19:38:57 »
Vagy legyen Tehetetlen Pókember.  ;D

Kanaszta

• Pókfej
« Válasz #1071 Dátum: 2009. július 21. - 20:00:08 »
És ha visszatérünk a régi címekhez, pl: spectecular vagy web of, vagy peter parker? a csodálatosról már serintem is mindenkinek aki nem ismeri a régit is az újvilág jut eszébe, szerintem maradhatunk a hihetetlennél, vagy a már túl unalmas, vagy hosszú lenne a cím? vagy amúgy minek kell e a cím csere? :headscratch:
amúgy ha az otherre nem talál zozi más fordítást mint a másik... akkor szerintem maradjon az, a másik (én) az szerintem már túl szájbarágós lenne, hagyjunk valamit az olvasókra is ;) :spidey:
 :kingpin:
« Utoljára szerkesztve: 2009. július 21. - 21:38:50 írta Kanaszta »

Sepi

• Adminisztrátor
  • Pókfej
  • *
« Válasz #1072 Dátum: 2009. július 21. - 20:52:48 »
És ha visszatérint a régi címekhez, plspectecular vagy web of, vagy peter parker?
Ööö... mi van?  :headscratch: Ezt a kérdést egyszerűen nem tudom értelmezni.  :nemtudom:

És miért kellene zozinak más fordítást találnia az Otherre? Neki semmi köze nincs ahoz a könyvhöz.  ;)

Silver

• Zöld Manó
« Válasz #1073 Dátum: 2009. július 21. - 21:28:18 »
Vagy legyen Tehetetlen Pókember.  ;D

Akkor már Hiteltelen Pókember  :hehe:

Kanaszta

• Pókfej
« Válasz #1074 Dátum: 2009. július 21. - 21:39:30 »
*javítottam*
Most már érthető a mondat?

amúgy zozi mondta hogy ő fordította  :roll: :headscratch: :nemtudom:

zozi56

• Adminisztrátor
  • Pókfej
  • *
  • Őrszem
    • HálóZsák
« Válasz #1075 Dátum: 2009. július 21. - 21:43:12 »
Tessék? :headscratch: Nem tartom valószínűnek, hogy ilyet nem mondtam volna, mert ez esetben hazudtam volna, és ez nem szokásom. :)
Man is mortal, and doomed to death and failure and loss.
This lies beyond our comprehension - why do you not despair?

Kanaszta

• Pókfej
« Válasz #1076 Dátum: 2009. július 21. - 22:03:09 »
amúgy az othert minek kell lefordítani? szerintem a másik olyan furcsán hangzik...
Nem hangzik túl jól, de senkinek sem volt eddig jobb ötlete a fordítására.

bocsi akkor ezt értettem félre  :headscratch: :nemtudom: :-[ elnézést!

grey gargoyle

• Thanos
  • A Komédiás
« Válasz #1077 Dátum: 2009. július 22. - 07:49:23 »
Miért kellene újdonságnak lennie? Akiket eddig érdekelt, amúgyis meg fogják venni, akiket nem, azok meg amúgy sem. az a kevés, aki hébe-hóba vesz egy Marveles képreényt, meg szerintem nincs olyan tájékozott, hogy képbe legyen mi az újdonság, meg mi nem az.

azért, mert máshogy nézne ki, mint eddig, és mert nem mindenki tájékozott.
Miért kell neked mindig kötözködni?  ;D

Ju

• Pókfej
« Válasz #1078 Dátum: 2009. július 22. - 09:20:42 »
Jól kitárgyaltátok a témát. :) Szerintem is már ciki jelzőket tenni a Pókember elé, cirkuszi hangulata lesz tőlük (nekem). De ha az emberek már ennyire megszokták, akkor lehet h érdemes meghagyni. :headscratch:

Ati

• Bogár
  • **
« Válasz #1079 Dátum: 2009. július 22. - 09:51:00 »
Úgy látszik, a Másik kapcsán senki nem emlékszik Venomra, aki mindig így hívta a szimbiótáját.  ;) Tehát a Másik tökéletes.
Amúgy meg minden szokás kérdése. Aki nem ismeri az eredetit, annak nem lesz szokatlan. Sőt, idővel azok is megszokják, akik az eredetivel találkoztak először.  ;)

A hihetetlen jelző pedig sztem elég ha addig marad, míg vége nincs a mostani csodálatosnak. A sorozatoknak jó, ha van stanes jelzőjük.  :D Megkülönbözteti őket az önálló kötetektől.