Nos... nem egészen. A régies hangulat az egyik ok, a másik az alterverzum, hogy csupa ismeretlen szereplő van benne
Írtam hogy csúsztatok, de az a baj, hogy Quesada is, csak ő nem mondja meg. Na meg az is beszédes információ volt, hogy nem érezte szükségét, hogy megkérdezze az akkori szerkesztőket, írókat arról, hogy miért házasították meg Petert. Meg, hogy Gwent is visszahozta volna. Ebböl nekem az jön le, hogy a döntése totálisan öncélú volt, ami onnan ered, hogy nem tud más Pókembert elképzelni, csak mit a Silver Age-ben megismert.
Én úgy látom, hogy a jövőbeli retcon az eredeti terv
A retconálás retconálása. Majd törhetik a fejüket, hogy amit retconáltak, abból mit retconáljanak és mi az amit ne retconáljanak, tehát retconálásba haggyák. Szuper.

Az egyetlen pozitívum, hogy JMS írásai totálisan törlésre kerültek ezzel az eseménnyel és a felejtés olyan fátylát fogják ráborítani, mint anno a Klón-sztorikra. (Azzal a különbséggel, hogy erre nagyon nem lesz okunk pozitívan emlékezni). Erre utal az organikus hálóvető hiánya, aminek ugyebár értelme nincs, hisz csak MJ tűnt el elvileg szürke szamárként a ködben. Ugyanolyan megmagyarázatlan retconálás, mint Harry visszacibálása a múltból. Gondolom inkább az olvasók felé egy jelzés, hogy meg lehet nyugodni, a JMS érát mostantól nem veszük figyelembe, az nem történt meg. Nem is csoda, hogy JMS nem akarta a nevét feliratni az One More Day utolsó két részére. Nyilván leesett neki a tantusz.
Egyébként itt van a kutya elásva szvsz. Harry-nél és a JMS éránál. Ezek visszahozatala, illetve eltűntetése jelzik a legjobban, hogy Nagy Q hantázik, de kegyetlenül. Mert itt ugye arról lenne szó, hogy MJ megléte hátráltatja a magánéleti vonalat. Oké. Van benne valami. Vegyük ki MJ-t. Akár még ilyen módon is. El tudom fogadni, ha... Ha ezzel sikerül továbblépniük Pókember következő korszakához. De nem sikerül, mert nem is ez a cél. Itt megínt nem előre lépünk egy áldozat árán, hanem vissza, vissza, vissza a távoli múltba. Amit én nem tudok és nem is akarok lenyelni. Ez így nem forradalom, hanem ellenforradalom. És egyetlen egy oka van: Nagy Q végtelenül elfogult és ő a múltat szeretné újra látni, a jövő pedig egyáltalán nem érdekli. Egy elfogult, betokosodott rajongó nagy hatalommal a kezében. Felelőség nélkül.