Egy másik topikban láttam, hogy Holdlovag linkelt egy kritikát a Prometheus filmről, amit gondolom ő írt. Elolvastam, és gondoltam, hogy én is kifejtem a véleményem a filmről, bár gondolom, korábban már biztos beszéltetek róla, hiszen tudom, hogy itt a fórumon is akadnak páran akik rajongói az Alien filmeknek. Nos, én is nagyon szeretem az Alien filmeket, legalábbis az első trilógia nagy kedvencem, bármikor megtudom nézni. Ezért is örültem, mikor meghallottam, hogy lesz előzmény filmje, bár már akkor némi aggodalom merült fel bennem, hiszen az ilyenek ritkán szoktak jók lenni. Sajnos ezúttal is beigazolódott a sejtésem, mert közel sem voltam elragadtatva a filmtől. Pedig már régóta vártam egy jó kis sci-fi horrort, amiből az utóbbi időben nem túlzottan halmoz el minket hollywood. Ezúttal sem sikerült. Meg mondom őszintén, hogy nem igazán jött be a film. Bár maga a történet ötlete nem volt rossz, de a kivitelezés szerintem nem lett valami sikeres. Én végig vontatottnak és erőltetettnek éreztem. A karakterekben semmi eredetit nem láttam. A női főszereplő, meglepő módon, ismét Weaver Ripley-jét próbálta meg leutánozni, szerintem sikertelenül. Theron pedig szánalmasan rossz volt a szerepében. Meg merem kockáztatni, hogy az eddigi legrosszabb alakítását láthattuk a mozivásznon. Egyedül az androidot alakító Magneto volt a film legjobb szereplője. A másik ami nem tetszett az egészben, hogy a film több kérdést vetett fel, mint amennyit megmagyarázott. Elsősorban ott volt az egész filmet indító jelenet, amiben az egyik "teremtő" öngyilkosságot követ el, és amit később szintén nem magyaráznak meg. Látványos volt, meg minden, de így semmi értelme nem volt. Arra se kaptunk választ, hogy az android miért is fertőzte meg az idegen anyaggal a tudós csávót, valamint, hogy akkor most hogyan is ment végbe az a folyamat amiből végül az Alien megszületett. Persze lehet sejteni bizonyos válaszokat, de konkrétan semmit nem magyaráz meg a film. Csak később interneten lehetett olvasni magyarázatokat egyes kérdésekre (például az öngyilkosságra), de azért azt valljuk meg őszintén, az a tuti, ha a felvetett kérdésekre magában a filmben kapjuk meg a választ, nem pedig utólagos nyilatkozatokban, mert utólag már bármit bele lehet magyarázni.
A film előtt még poénkodtunk is Michoval, hogy vajon lesz-e benne a filmben Alien. Akkor mondtam is neki, hogy fogadjunk, hogy a film záró képén fogjuk csak látni. Sajnos igazam lett, de arra nem számítottam, hogy ennyire béta verziós lesz, mert iszonyat bénán nézett ki. Az arcramászó pedig eleve tiszta gáz volt, főleg, hogy kétszer akkora volt, mint egy megtermett Alien.
A másik ami még zavart, hogy azért azt vártam, hogy ha már ugyanaz rendezi az előzményfilmet, mint aki annak idején az első részt is csinálta, akkor ő már csak nem fog bakikat hagyni a történetben, hiszen csak emlékszik rá, hogy mi is volt a régi filmben. Nos, Ridley Scottnak ez sem sikerült. Akkora hatalmas baki volt a film végén, hogy már majdnem hangosan felkiáltottam. Nevezetesen, hogy emlékezhetünk rá, hogy az első Alien filmben az idegen holttestét amiből kijött az Alien aki feltehetően a tojásokat rakta, a lezuhant űrhajóban, az irányítóülésben találták meg. Ebben a filmben pedig a Prometheus mentőkapszulájában mászott rá az arcmászó és ott is jött ki belőle az Alien. Ez azért elég gáz. Az, hogy a bázis miért nem szerepelt az Alien 1-ben már más tészta, azt még ki lehet magyarázni.
Ha jól tudom, akkor a következő Alien film amit terveznek, az a második rész előzménye lesz majd, amiben azt láthatjuk, hogy hogyan is írtották ki a bázist az Alienek a bolygón mielőtt Ripley-ék odaérkeztek. Az már jobbnak igérkezik, mint amilyenre ez sikerült. Ha nem azt nézem, hogy az Alien filmek előzményének kellene lennie, akkor még nézhető film a Prometheus, de sajnos ezért kár volt. Egy kicsit jobb odafigyeléssel egy valóban jó filmet lehetett volna belőle csinálni.