Az Alkonytájt című vámpírfilm egyszerű nyúlása az egész. Az legalább izgalmas, bár néhol már az is átcsap nyálba...
Csak ott egy csapat tömeggyilkos volt jóságos család helyett, így érthetőbbnek tünt a lány, és a fiu között tátongó szakadék.
Különben - bár nem tudom, a többi rész jobb-e, csak az első rész alapján tudok ítélkezni - eddig az a benyomásom, hogy a film meglehetősen középszerű, messze nem olyan nagy durranás, mint amekkora hype van körülötte.
Szerintem mint film, nem csupán középszerű, hanem sz@r, nincs benne egyetlen értelmes dialógus sem, a forgatókönyv meg valójában 10 perc eseményeit tartalmazza, a színészek pocsékok, a színészek játéka pedig egy vicc.
Alapvetően nem tudom, mi tartja össze Belláék kapcsolatát, mert sose derül ki, mit nyújtanak egymásnak, érzelmi támogatást biztosan nem, ugye testi szerelmet sem, mert Edward impotens (nem biológiailag, hanem lelkileg), ez később már önparódiába is átcsap, amikor még a házasság után sem meri Bellát magáévá tenni (a nászútón folytojn sakkoznak!!!), ergó beszélgetni se tudnak, ellenben Bella minden alkalmat kihasznál, hogy önző módon viselkedjen.
Alapvetően a filmbéli "Kapcsolat", ami után a tini lányok epekednek kb. annyiból a kb. középkori rendszerből áll, hogy Bella megőrzi a szüzességét Edwardnak (de ezen kívül minden létező módon elárúlja), míg Edward biztonságot nyújt neki (főleg anyagi szempontból). Ezentúl semmi! Még amikor a 2. részben eltávolodnak egymástól, Balla akkor is arról álmodik, ahogy az iskola parkolójában Edward kiszáll a hatalmas kocsijából, majd a kép a kocsival együtt elenyészik, és marad a helyén az üres parkolóhely.
Amúgy Bella soha semmit sem tesz a saját boldogulásáért, csak sír, hogy úristen változtass át, mert csúnya és öreg leszek! A vámpírcsalád meg közben mindent tol a seggük alá tól mindent, Bella meg igyekszik minden alkalmat kihasználni, hogy minden körülötte lévő ember életét tönkre tegye, aztán mások hozzák helyre a hibáit.
Ez mondjuk nekem nem jött le, de én nem ismerem a mormon vallást. Nekem inkább egy kis Harry Potter utánérzésem volt, hogy vannak a jó vámpírok (=griffendél), akik vegák, és köztünk élnek, meg szerencsés esetben lehet haverkodni is velük, illetve segítenek rajtad, aztán vannak a rossz vámpírok (=mardekár) akik az embereket kajának (=mugli) tekintik, és ők a rosszak.
Én se, gyanitom, hogy nincs is azzal a vallással semmi baj. De ennek a műnek az írója kegyetlenül szélsőségesen gondolkozik.
Az első rész még inkább csak felvezetés, míg a végére valami iszonyatosan elvetemült dolgokig jutunk el. Gondolom úgy indult ki, hogy ír egy divatos romantikus fantasyt, de beleírja a saját erkölcsi nézeteit is, hogy okitsa a felelőtlen fiatalokat.
A szexualitás ahogy írtam végig központi téma, de leírom dióhéjban a 4. film történtetét, és ha ettől nem kapsz agyf@szt, akkor semmitől. Bella és Edward végre törvényesítik kapcsolatukat Isten elött (igen egy vámpír), és összeházasodnak. De Edward még mindig fél szeretkezni vele, mert akkor baj lesz, végül a nászúton csak rászánják magukat, és már másnap (!) nőni kezd Bella hasa, a szuper mutáns gyerekkel, ami őt belülről emészti. És innentől kapunk egy masszív az abortusz gyilkosság filmet, ahol minden létező tény a szörnyeteg kiszedése mellett szól, de a kitartó és jóságos bella nem teszi meg. És persze végül szül egy gyönyörű kisbabát.
És ennyi tényleg. Kegyetlenül pofátlanul tunkolja a tanulságot a nézőkbe.
Ja és a homár vérfarkasokon keresztűl persze egy homoszexualitás elleni vonalat is ikerült beépíteni.
Az szerintem jó felvetés, hogy a vámpírokat se feltétlenül kegyetlen szörnyetegeknek ábrázolja a film, ők is csak életben akarnak maradni. Miért ne lehetnének ők is jogosultak az életre?
Egyetértek, nem minden fekete és fehér. Így van az Interjú a vámpírralban, vagy az említett Nier Darkban, a Vámpír Brooklynban-ban, és még nagyon sok más vámpírfilmben. De a Twillightban pont nincs így. Ott a vámpírok egy része annyira fehér, a másik annyira fekete, és nincsenek köztes állapotok. Edward és családja, emberi mércével is mérhetetlenül konzervatív.
Ja és azt még nem is említettem, hogy Bella a saját családját is lesz@rja. Az apját elhagyja a felesége, meghal Bella miatt a legjobb barátja, Bella folyamatosan hazudik neki, de mindig a jajj az apám nem ért meg engem vonal van erősítve.
Összességében kapunk a pofánkba egy NE SZEXELJ! tanulságot, de közben legyél önző állat, aki mindenki életét tönkre teheti, mert megérdemled! típusú filmet. Úgy érzem, itt valamit a fiatalok oktatása címen nagyon sikerült elkúrni.
És Bella milliók példaképe...