Szerző Téma: (Nem képregény) filmek  (Megtekintve 1363079 alkalommal)

0 Felhasználó és 4 vendég van a témában

Tom Fireheart

• Fórum Tag
  • Pókfej
Re:(Nem képregény) filmek
« Válasz #9900 Dátum: 2015. november 23. - 13:17:29 »
Az Inception álomhoz képest nagyon földhözragadt.
Csakhogy ebbe a filmbe pont ez kellett. ;) Ne felejtsétek el, hogy a szereplők előre megtervezett és felépített álmokban járkáltak, ahol a cél az volt, hogy minél valósághűbb legyen, mivel a technológiát általában információszerzésre használták. Elég nehéz lenne elhitetni valakivel, hogy ébren van, ha közben egy rózsaszín csillámf*szláma berepül az ablakon. :lol: De Saito pl. a film elején már a szőnyegből rájött, hogy álmodik.

Idézet
Már a szabályrendszere is túlzó, egy álomnak mióta vannak szabályai. :lol:
Anno a film hatására kicsit utánanéztem az éber álmodásnak, állítólag tényleg létező jelenség, Nolan filmjét is ez inspirálta. Bár az igaz, hogy az ilyen álmokban szinte bármit megtehetsz, azért vannak törvényszerűségek benne. Például állítólag az emberek arcát kicsit elmosódottnak vagy hiányosnak látod, mert az álomban az agy nem képes felidézni az arc pontos részleteit. Az is igaz, hogy lehet beszélgetni a tudatalattiddal, minden álombeli lény a tudatalattid megtestesülése lényegében (projekciók, hogy a filmnél maradjunk :D ), és mindegyik tud beszélni, még az állatok is. Egyszerű kérdésekre egyszerű és őszinte válaszokat adnak (tehát pszichoterápiára is jó ez a dolog), viszont az intelligenciájuk egy kisiskolás gyerek szintjének felel meg, vagyis pl bonyolult matematikai műveleteket nem tudnak elvégezni.
Egyébként tényleg fel tudod ébreszteni magad az éber álomból, na persze nem úgy, hogy megölöd magad  :lol: , hanem állítólag erősen fókuszálni kell a tekinteteted egy pontra, ez a fizikai testedben is beindítja az akaratlagos szemmozgásokat, és felébredsz.
Kivétel nélkül minden álomra - még a legélethűbbekre is - igaz az is, hogy mindig "kilóg a lóláb" valahol, vagyis minden álomban van olyan dolog, vagy mozzanat, ami totál nem passzol a környezethez, és amiről fel lehetne ismerni, hogy csak álomban vagyunk. Gondolom sokszor voltatok már úgy ébredés után, hogy "bakker, de hülyeség volt az álmomban". Na, ha az álomban is felismer az ember egy ilyen "hülyeséget", és rájön, hogy álmodik, akkor tér vissza az öntudata az álmon belül, és onnantól lehet irányítani az álmot, vagyis "ébren álmodik". :)

« Utoljára szerkesztve: 2015. november 23. - 13:23:27 írta Tom Fireheart »
A türelem olyan fa, melynek keserű a gyökere, de édes a gyümölcse.

Todd

• Pókfej
« Válasz #9901 Dátum: 2015. november 23. - 13:44:15 »
Tom, a tudatos álom lényegével tökéletesen tisztában vagyok, mivel én nem olvastam róla, hanem csináltam már ezerszer. Ez persze a legtöbb alvási rendellenesség kipróbálásával is együtt járt. :roll: Ahogy ezt pl. a múltkor a Nightmare című filmről amikor írtam ki is fejtettem.  :nezze:
Tegnap megnéztem a Nightmare című dokumentum-horrort.
Ezért épül sok képregényem az álom témára. Ebből a témából szakdolgozatot tudnék írni. ;D
Helyette valszeg egy bő 80 oldalas képregényt fogok.
« Utoljára szerkesztve: 2015. november 23. - 13:52:32 írta Todd »

Tom Fireheart

• Fórum Tag
  • Pókfej
« Válasz #9902 Dátum: 2015. november 23. - 14:05:51 »
Tom, a tudatos álom lényegével tökéletesen tisztában vagyok, mivel én nem olvastam róla, hanem csináltam már ezerszer.
Tényleg? :surp: Ezt nem is tudtam.  :surp: Egy rövid beszámolót írhatnál róla, hogy milyen élmény volt. :D Sokat kellett gyakorolnod, hogy sikerüljön a dolog? Illetve milyen technikát használtál hozzá?
Idézet
Ez persze a legtöbb alvási rendellenesség kipróbálásával is együtt járt. :roll:
:surp: Akkor azért van hátulütője a dolognak... :uhoh: Én pont emiatt nem mertem kipróbálni, illetve féltem, hogy nehogy becsavarodjak én is, mint Leo a filmben. :D Lehet, hogy nem tudom irányítani az álmaimat, és néha nagy hülyeségeket tudok álmodni, de viszont szinte soha nincsenek rémálmaim. :D Csak nagyon ritkán. Emlékszem, az egyik legintenzívebb rémálmom az volt, hogy kettest kaptam fizikából. :lol: 

Todd

• Pókfej
« Válasz #9903 Dátum: 2015. november 23. - 14:34:47 »
Nem volt rá semmi technikám, általában így álmodtam, gyerekkoromtól kezdve. Aztán később hallottam róla, hogy ez a legtöbb embernél nincsen így.
Kábé úgy, hogy elkezdtem mondjuk azt álmodni, hogy iskolába kell menni, de mivel ez uncsi, ezért inkább pókemberesen háló-hintázva próbálok közlekedni, de ez nehezen megy mert túl alacsonyak az épületek, akkor inkább repülni stb. A helyszín mindig adott volt, azt nem tudtam sose módosítani.
Mostanában általában túl fáradt vagyok hozzá, hogy álmodjak bármit.
« Utoljára szerkesztve: 2015. november 23. - 15:18:45 írta Todd »

Tom Fireheart

• Fórum Tag
  • Pókfej
« Válasz #9904 Dátum: 2015. november 23. - 14:41:24 »
Ja, akkor neked ez a szuperképességed. :) Kevés embernek megy spontán a dolog. A legtöbb embernek csak gyakorlással megy, de ott is egyénfüggő, hogy mennyi gyakorlás kell hozzá.

petshop

• Olvasztár
  • **
« Válasz #9905 Dátum: 2015. november 23. - 21:34:28 »
Igen ő a gitárosuk volt, és amúgy a Four Horsement nem lenyúlta, ő is a társszerzője a dalnak (ahogy a Jump In The Fire, Phantom Lord és Metal Militia daloknak is), szóval teljes joggal játszhatja, akármikor.
Nem vagyok egy jogszakértő, de szerintem ahhoz a többiek engedélye is kell. Itt meg csak szimplán ellopta távozáskor a musztert. Hallottam én is a számot, azért felismerhetően az.
Pl. Gaiman és McFarlane közösen alkották Angelát, de mikor Meki egy olyan sztoriban használta fel, amihez Gaimannek semmi köze nem volt, és nem is lett megkérdezve róla, engedélye kérve rá, ezért kezdtek el pereskedni, aminek ugye tudjuk a végét.

De most gyorsan meg is hallgattam a két ominózus számot (The Four Horseman és Mechanix), és igazából más esetekben ennyi hasonlóság simán előfordul két egymástól teljesen független számnál is.
Mint például a Metallica Dirty Windowja, és a Aimee B-től a Future In My Hands.
Amióta Robin Thicke-et agyonbűntették a Blurred Lines-ért (7,4 millió dollárra), mert hasonlított Marvin Gaye Got to Give it Up számára, azóta kissé más az ilyen hasonlóságok megítélése. Ez a Metallica/Aimee B érdekes, melyik volt előbb? Mert szerintem tuti nyúlás a másik akkor. Persze a Metallicás sokkal jobb.

Az Inception álomhoz képest nagyon földhözragadt. Már a szabályrendszere is túlzó, egy álomnak mióta vannak szabályai. :lol: Neki nagyon az kellene, hogy megint visszafogott filmet csináljon (mint a Memento, vagy a Following) az ilyen grandiózus dolgok helyett. Az említett filmeket nem láttam, de majd bepótolom.
Mondjuk még az Inception volt az egyik legsikerültebb filmje, nálam. De igazad van, vissza kéne vennie, ehelyett csak még nagyobb, és grandiózusabb filmeket akar, legalább 5 katarzissal ellátva (számold meg az Interstellarban).  ;)

Nekem a Nagy Hal is tetszett tőle. Ott kifejezetten jó, hogy nem teljesen Tim Burtoni a film.
Nekem már az se nagyon, de még nem volt rossz.
De a börzén beszéltük a Sweeny Todd-ról, ami stílusba jó lett volna, csak nem musicalben kellett volna vászonra vinni (tudom, hogy eredetileg az; bár nem tudom ki volt az a beteg állat aki ezt így összepárosította).

Ez az éber álom érdekes téma, bár nehéz felfognom, hogy pontosan hogy is működik.
Az alvási paralízisben meg azt nem értem, hogy honnan tudja, hogy abban van, ha közben alszik?
Mondjuk mostanában én se szoktam sűrűn álmodni, vagy csak nem emlékszem rá, akkor ez a fáradtság miatt lehet?
Ezek az alvási rendellenességek miat takarnak? Alvajárás?
« Utoljára szerkesztve: 2015. november 23. - 21:39:53 írta petshop »

Todd

• Pókfej
« Válasz #9906 Dátum: 2015. november 23. - 21:56:24 »

Amióta Robin Thicke-et agyonbűntették a Blurred Lines-ért (7,4 millió dollárra), mert hasonlított Marvin Gaye Got to ive it Up számára, azóta kissé más az ilyen hasonlóságok megítélése.
Igen, valószínűleg, korábban nem vette senki se túl komolyan ezt.

Ez a Metallica/Aimee B érdekes, melyik volt előbb? Mert szerintem tuti nyúlás a másik akkor. Persze a Metallicás sokkal jobb.
A Metallica 2003-as a másik 2007-es. De ott egy japán előadó egy anime sorozathoz készült zenéjéről van szó, ez persze nem zárja ki, hogy nyúlás.

Mondjuk még az Inception volt az egyik legsikerültebb filmje, nálam. De igazad van, vissza kéne vennie, ehelyett csak még nagyobb, és grandiózusabb filmeket akar, legalább 5 katarzissal ellátva (számold meg az Interstellarban).  ;)
Az Inceptiont amúgy én is szerettem, habár útólag nem tűnik akkora durranásnak, ellenben a Dirk Knight Rises, meg az Interstellar esetében már erősen rezgett a léc. És igen, folyamatosan egyre-egyre nagyobb csúcspontokat akar egymásra halmozni. :lol:

De a börzén beszéltük a Sweeny Todd-ról, ami stílusba jó lett volna, csak nem musicalben kellett volna vászonra vinni (tudom, hogy eredetileg az; bár nem tudom ki volt az a beteg állat aki ezt így összepárosította).
A beteg állatok adják a legjobb ötleteket, a normális emberek unalmasak. ;D Pont ez a keverék teszi emlékezetessé, az megvan, hogy az Apja lánya című Kevin Smith filmben a kislány ezt viszi színpadra a suliban, és az összes szülő sokkot kap, mikor eljátszák az első gyilkosságokat. :lol:

Ez az éber álom érdekes téma, bár nehéz felfognom, hogy pontosan hogy is működik.
Több szintje van, van hogy igazából nem gondolkodsz, de tudod, hogy álmodsz és meg tudsz tenni dolgokat, amiket nem, talán olyan mint egy film, amiben te vagy a főszereplő. A csúcs meg az, amikor tudod, hogy alszol, az összes emléked megvan, és az összes álombeli emléked is (pl. tudod, hogy ebben az álomban már jártál), minden érzékszerved éles, érzel ízeket, szagokat, fájdalmat. Viszont arcokat így se nagyon lehet az álom után felidézni (de tudod ki kicsoda az álomban), vagy olvasni.
Az alvási paralízisben meg azt nem értem, hogy honnan tudja, hogy abban van, ha közben alszik?
A paralízis egy köztes állapot, amiben nem alszol,de nem is vagy teljesen ébren, a szemed nyitva és érzékeled a külvilágot is, de az még egybemosódik az álommal. lényegében hallucinálsz az ébredés után, és közben nem tudsz mozogni.
De a kérdés amúgy jogos, mert főleg, ha már volt ilyen élménye az embernek, lehet, hogy csak azt álmodja, hogy felébred és nem tud mozogni stb.
Mondjuk mostanában én se szoktam sűrűn álmodni, vagy csak nem emlékszem rá, akkor ez a fáradtság miatt lehet?
igen, összefügg az alvásfázisokkal.
Ezek az alvási rendellenességek miat takarnak? Alvajárás?
Volt paralízis, meg éjszakai pánik, amúgy utóbbi a kínosabb. Ébredés után itt is megvan a hallucinálás, de itt általában nem valami fenyegető lény jelenléte, hanem az, hogy valamilyen veszélyben ébred fel az ember, pl égő ház, présgép stb. Jobb esetben csak üvöltve felriadsz, rosszabb esetben menekülsz. Mondjuk mivel mi kis házban lakunk, így túl messzire nem tudtam jutni.

petshop

• Olvasztár
  • **
« Válasz #9907 Dátum: 2015. november 23. - 22:38:16 »
Az Inceptiont amúgy én is szerettem, habár útólag nem tűnik akkora durranásnak, ellenben a Dirk Knight Rises, meg az Interstellar esetében már erősen rezgett a léc. És igen, folyamatosan egyre-egyre nagyobb csúcspontokat akar egymásra halmozni. :lol:
Őszintén szólva újranézve a Dark Knight se olyan szuper, mint amennyire ajnározzák. Baromi hosszú, és sokszor uncsi nekem, Heath Ledger Jokere viszi a hátán sokszor, az ő jelenetei mind kiválóak. De már abban is vannak forgatókönyvi bakik, csak nem annyira feltűnőek.

A beteg állatok adják a legjobb ötleteket, a normális emberek unalmasak. ;D Pont ez a keverék teszi emlékezetessé, az megvan, hogy az Apja lánya című Kevin Smith filmben a kislány ezt viszi színpadra a suliban, és az összes szülő sokkot kap, mikor eljátszák az első gyilkosságokat. :lol:
Persze ez igaz, hogy a beteg, bizarr cuccok mindig érdekesebbek, új színt hoznak. Inkább ez a musicales megvalósítás áll távol tőlem. De persze már erre is volt példa, a Rocky Horror Picture Show.
Igen, az Apja lányában is néztem, hogy mi ez a betegség, csak akkor még nem ismertem a Sweeny Todd-ot. De ott kifejezetten jó poén volt.

Több szintje van, van hogy igazából nem gondolkodsz, de tudod, hogy álmodsz és meg tudsz tenni dolgokat, amiket nem, talán olyan mint egy film, amiben te vagy a főszereplő. A csúcs meg az, amikor tudod, hogy alszol, az összes emléked megvan, és az összes álombeli emléked is (pl. tudod, hogy ebben az álomban már jártál), minden érzékszerved éles, érzel ízeket, szagokat, fájdalmat. Viszont arcokat így se nagyon lehet az álom után felidézni (de tudod ki kicsoda az álomban), vagy olvasni.
Az első szerintem megvolt nekem is, legalábbis amennyire fel tudom idézni, nem csak sodródni szoktam, hanem valamit megtenni, menni valahova, vagy lebegni. Sokszor lebegtem álmomban, nem repültem, csak szinte súlytalanná válva elemelkedtem a földről, volt hogy méterekre. Most így belegondolva rengetegszer volt ez.
De persze van hogy totál összefüggéstelen hülyeség az egész.  :D

Volt paralízis, meg éjszakai pánik, amúgy utóbbi a kínosabb. Ébredés után itt is megvan a hallucinálás, de itt általában nem valami fenyegető lény jelenléte, hanem az, hogy valamilyen veszélyben ébred fel az ember, pl égő ház, présgép stb. Jobb esetben csak üvöltve felriadsz, rosszabb esetben menekülsz. Mondjuk mivel mi kis házban lakunk, így túl messzire nem tudtam jutni.
Na, ez parás lehet. Szerintem a paralízisnél az agy ráparázhat erre a mozgásképtelenségre, és ezért még hallucinál is valami veszélyeset, "jófejség" tőle.  :) De lehet, hogy ezzel a sokkhelyzettel akar kilendíteni a bénultságból.

Psycho

• Fórum Tag Top
  • Zöld Manó
« Válasz #9908 Dátum: 2015. november 23. - 23:29:12 »
Alvási paralízist már kétszer átéltem. Egyszerűen szörnyű dolog! Az ember teljes tudatában van és mégsem tud mozogni (ilyen szempontból a locked-in szindróma a legrosszabb betegség mind közül). Először hihetetlen nagy pánik volt rajtam, aztán azon voltam, hogy lenyugodjak és minél erősebben koncentráljak arra, hogy megmozdítsam magam. Persze egyből valami kisebb dologra koncentráltam: a lábujjaimra. Amikor nagy erőfeszítések árán sikerült megmozdítani, úgy fokozatosan lassan visszatértek a többi mozgások is, amíg teljesen fel nem tudtam kelni, fel nem ébredtem. Akkor hirtelen nagyon paráztam, de utólag visszagondolva érdekes volt. Szörnyű érzés, de érdekes. Nem tartott sokáig, talán csak pár perc volt az egész.

kaine

• Adminisztrátor
  • Pókfej
  • *
« Válasz #9909 Dátum: 2015. november 23. - 23:42:02 »
És ez mitől volt? Nagyon durvának tűnik.  :surp:

Psycho

• Fórum Tag Top
  • Zöld Manó
« Válasz #9910 Dátum: 2015. november 24. - 00:06:56 »
Fogalmam sincs. Talán a fáradtságtól.  :nemtudom:

Todd

• Pókfej
« Válasz #9911 Dátum: 2015. november 24. - 08:50:17 »
Őszintén szólva újranézve a Dark Knight se olyan szuper, mint amennyire ajnározzák. Baromi hosszú, és sokszor uncsi nekem, Heath Ledger Jokere viszi a hátán sokszor, az ő jelenetei mind kiválóak. De már abban is vannak forgatókönyvi bakik, csak nem annyira feltűnőek.
Na látod, Nolenre viszont nagyon ráférne egy erős kezű producer, aki masszívan megvágja a filmjeit (ha már úgyis ez a téma a másik topicban). A 3 órás filmjeiből simán lehetne egy pörgősebb 2 órás, ami ugyanígy érthető maradna, pl. Interstellarnal nagyon erősen érezhető ez.
Persze ez igaz, hogy a beteg, bizarr cuccok mindig érdekesebbek, új színt hoznak. Inkább ez a musicales megvalósítás áll távol tőlem. De persze már erre is volt példa, a Rocky Horror Picture Show.
Hát a horror musical témában az a csúcs, az tuti. :D
Alvási paralízist már kétszer átéltem. Egyszerűen szörnyű dolog!
Pedig a leírtak alapján ez még a viszonylag enyhébb lefolyású dologba tartozik. Nekem ettől sokkal durvább is volt.
Habár az említett filmben sokkal extrémebb esetekről számoltak be, aminél már egyáltalán kételkedem benne, hogyan maradhat valaki épp eszű, aki ilyesmiket rendszeresen átél. Pl. az hogy valakinek minden egyes kib*szott éjszaka ez van, az egyik beszámolóban valaki azt hallucinálta minden létező érzékszervével (mert mint írtam, ilyenkor nem csak látás van, hanem minden, a fájdalom érzet még meg is marad egy ideig utána is), hogy valaki megerőszakolja, akár 20-30 perces bénulásokról is szó van, vagy arról, hogy a légzés is leáll.
Ezek után azt hiszem, az, amikor valakiről azt mondják, hogy békésen álmában halt meg, hát nem vagyok róla meggyőződve, hogy az az ő szemszögéből a békés helyett, nem az elképzelhető legnagyobb pokol volt, amin keresztülment.
És ez mitől volt? Nagyon durvának tűnik.  :surp:
Tudtommal nincsen rá semmilyen orvosi, vagy pszichológiai magyarázat, se az okára, se arra, hogyan lehet kigyógyulni belőle. Még csak azt sem lehet igazán mondani, hogy traumával, stresszel összefügg. Ugye filmekben mindig azok haluznak, akiknek van valami a múltjukban, de ez sokszor hamarabb jelentkezik, minthogy az ember bármi ilyet átéljen.
Ja, akkor neked ez a szuperképességed. :) Kevés embernek megy spontán a dolog. A legtöbb embernek csak gyakorlással megy, de ott is egyénfüggő, hogy mennyi gyakorlás kell hozzá.
Ezért is alkalmazok gyakran ilyesmi képességgel rendelkező karaktereket a képregényeimben. Az ókorban lehet vagy sámán lettem volna, de hogy a középkorban ördögűzésre visznek, vagy elégetnek máglyán, az tuti. :lol:
« Utoljára szerkesztve: 2015. november 24. - 10:00:23 írta Todd »

kaine

• Adminisztrátor
  • Pókfej
  • *
« Válasz #9912 Dátum: 2015. november 24. - 11:25:36 »
Láttam az elmúlt hetekben 3 filmet is. A Sötét helyek (Charlize Theron + Bestia) egy több időben játszódó nyomozós krimi, nem volt rossz, de túl jó sem. A Milla Jovovich-féle Túlélő (+ Pierce Brosnan) tök gyenge volt, baromságokkal tele. PB bérgyilkos volt benne, legalább ez új. Anyu és apu: francia-belga vígjáték, a hollywoodi kliséktől és tabuktól (talán direkt?) mentes film, ez nagyon tetszett.

VTomi

• Pókfej
« Válasz #9913 Dátum: 2015. november 24. - 19:01:00 »
Egyikről sem hallottam.
Én végre az Agymanókat néztem meg és sztem zseniálisan jó!!

kaine

• Adminisztrátor
  • Pókfej
  • *
« Válasz #9914 Dátum: 2015. november 24. - 19:27:26 »
Az tényleg jó volt.

VTomi

• Pókfej
« Válasz #9915 Dátum: 2015. november 24. - 19:37:03 »
Ami érdekelt még az a The Disappearance of Eleanor Rigby: Her és The Disappearance of Eleanor Rigby:Him.
Viszont amihez hozzájutottam, az az összegyúrt The Disappearance of Eleanor Rigby: Them változta. Így már nem érdekel :)

ZoliZoltán

• Bűnölő
  • A Hihetetlen Halk Denevérember
« Válasz #9916 Dátum: 2015. november 25. - 10:19:52 »
BATMAN,Spawn,Star Wars

Todd

• Pókfej
« Válasz #9917 Dátum: 2015. november 25. - 10:25:40 »
Eddig is tudtuk, hogy a Steve Perry féle történetet dolgozta volna fel (habár ezt Blomkamp nem mondta ki, és úgy tesz, mintha ő sz*rta volna ki a Spanyol viaszt), aminek a felnőtt Newt és az idősebb heges képű Hicks volt a két főszereplője (plusz becsatlakozott később Ripley).
« Utoljára szerkesztve: 2015. november 25. - 10:31:00 írta Todd »

Tom Fireheart

• Fórum Tag
  • Pókfej
« Válasz #9918 Dátum: 2015. november 25. - 11:44:32 »
Alvási paralízist már kétszer átéltem.
Egyszer én is átéltem, tényleg para volt (emlékszem, még szegény Christopher Reeve is eszembe jutott, hogy "úristen, lebénultam mint ő!" :lol: ), de aztán valahogy visszazuhantam az álomba, és reggel amikor felébredtem, már minden rendben volt. Sokáig azt is hittem, hogy csak egy rossz álom volt, csak amikor olvastam erről a jelenségről, akkor jöttem rá, hogy megtörtént.

Egyébként maga az alvási paralízis tök normális folyamat, mindenkinek van. A legtöbb ember nem is tud róla, mert mindig átalusszák. Csak az a nem normális, ha valaki idő előtt felébred, így észreveszi a bénultságot.

Todd

• Pókfej
« Válasz #9919 Dátum: 2015. november 25. - 14:47:20 »
Ez így van, de nem csak arról lehet szó, ha előbb ébredsz fel, mint még a szervezet visszakapcsolna, hanem az is lehet, hogy hamarabb kapcsol be ez a folyamat, mint mielőtt a tudatos állapot véget érne. Mondjuk szerintem ez a ritkább. De az sem ritka, hogy (ahogyan írtad) a paralízises állapot visszavált sima álomba.