Szerző Téma: (Nem képregény) filmek  (Megtekintve 1364216 alkalommal)

0 Felhasználó és 3 vendég van a témában

kaine

• Adminisztrátor
  • Pókfej
  • *
Re:(Nem képregény) filmek
« Válasz #11300 Dátum: 2017. október 20. - 15:45:32 »
Ami két felnőtt ember beleegyezésével történik, és nem veszélyezteti egyik életét sem, az a szememben nem beteges.
Akkor félreértelmezed a kifejezést. A beteges nem azt jelenti, hogy másokra káros. Lehet két beteges emberről is szó, akik ugyanazt csinálják egymással teljes beleegyezéssel, de attól még a tetteik lehetnek betegesek.

Todd

• Pókfej
« Válasz #11301 Dátum: 2017. október 20. - 15:51:19 »
Kíváncsivá tettél, te hogyan értelmezed?

kaine

• Adminisztrátor
  • Pókfej
  • *
« Válasz #11302 Dátum: 2017. október 20. - 16:03:17 »
Bár talán nincs egzakt meghatározása, számomra a beteges az leginkább az undorítóval rokon. Valami olyasmi, amit épeszű, mentálisan egészséges ember nem tesz. Tuti példa mondjuk a nekrofília. Vagy Silent Hill szörnyeinek nagy része. :)

Todd

• Pókfej
« Válasz #11303 Dátum: 2017. október 20. - 16:16:34 »
Asszem maradok a saját meghatározásomnál. ;D Rakás dolog van ami akár számomra visszataszító, elképzelhetetlen hogy részt vegyek benne, sőt egyenesen traumatikus lenne, ellenben valaki más számára természetes pl. homoszexualitás. És ettől függetlenül a legkevésbé sem nevezném ezeket az embereket "betegesnek", és te sem (ezt abból szűrtem le, hogy egy biszexuális ismerősünkről elismerően beszéltél). Éppen ezért mondom azt, hogy habár egyértelműen vannak helyzetek, amikor ez nem kérdés, de az "undorító" fogalom sok más esetben relatív.
« Utoljára szerkesztve: 2017. október 20. - 16:27:42 írta Todd »

kaine

• Adminisztrátor
  • Pókfej
  • *
« Válasz #11304 Dátum: 2017. október 20. - 16:37:07 »
Ebben mind igazat adok, azért írtam, hogy "rokon", hogy ahhoz áll a legközelebb, nem azonos vele. Csak nem találnék közelebbit hozzá.

coleman

• Bűnölő
« Válasz #11305 Dátum: 2017. október 20. - 19:30:12 »
Kaine értelmezését kell támogatnom. A beteges szó nem is implikálja, hogy bárki másnak ártalmas lenne. Én mindig arra asszociáltam róla, hogy valami olyasmi, amit normális ember nem csinálna.

Todd

• Pókfej
« Válasz #11306 Dátum: 2017. október 21. - 08:49:55 »
Igen valószínűleg itt van a kutya elásva. Ha az ember sem magát sem az ismerőseit nem sorolja a "normális" vagy "mentálisan egészséges ember" kategóriába, akkor nyilván nem teszi fel a mércét ezek alapján. Mondjuk én úgy vettem észre ezek is csak annyit takarnak, hogy "ahogyan az emberek többsége viselkedik", míg szerintem az emberek többsége seggfej.
« Utoljára szerkesztve: 2017. október 21. - 09:12:58 írta Todd »

coleman

• Bűnölő
« Válasz #11307 Dátum: 2017. október 21. - 11:19:55 »
És ezen a ponton jön be, hogyan keveredett ide az undorító kifejezés. A beteges nem csak annyit jelent, hogy az átlagtól eltér, mert ha már itt tartunk, a társadalom elhanyagolhatóan kis része gyűjt képregényt például, mégsem tartja senki betegesnek.

A homoszexualitást talán 50 éve még betegesnek nevezték, ma már aligha. Viszont aki szerint a nekrofília, a pedofília vagy az állatkúrás nem beteges, annak nem tudok mit mondani, csak hogy egész más világban élünk. Esetleg még azt, hogy kerüljön el jó messzire :D

Tehát valami olyasmi lenne, amit a többség nem csinál, és/vagy/mert valamilyen ösztönszinten visszataszító dolog.

Todd

• Pókfej
« Válasz #11308 Dátum: 2017. október 21. - 11:41:31 »
A beteges nem csak annyit jelent, hogy az átlagtól eltér, mert ha már itt tartunk, a társadalom elhanyagolhatóan kis része gyűjt képregényt például, mégsem tartja senki betegesnek. A homoszexualitást talán 50 éve még betegesnek nevezték, ma már aligha.
Te egy nagyon idezilált világban élsz, ezért irigyellek. Sajnos én nem így látom, tapasztaltam a dolgokat. Inkább azt mondanám, hogy már elindult egy szemléletváltozás, egy pozitív folyamat.
Viszont aki szerint a nekrofília, a pedofília vagy az állatkúrás nem beteges, annak nem tudok mit mondani, csak hogy egész más világban élünk. Esetleg még azt, hogy kerüljön el jó messzire :D
Ezt nem tudom, kinek címezted. :headscratch:
Tehát valami olyasmi lenne, amit a többség nem csinál, és/vagy/mert valamilyen ösztönszinten visszataszító dolog.
Mint például a boncolás, vagy preparálás. Mindkettő által viszont iszonyúan sokat fejlődött az orvostudomány.
« Utoljára szerkesztve: 2017. október 21. - 12:27:50 írta Todd »

coleman

• Bűnölő
« Válasz #11309 Dátum: 2017. október 21. - 13:01:17 »
Én abban a világban élek, ahol Amerikában releváns témának tartják a minden szinten nevetséges transzvécéket, és kriminalizálják azt, hogy valakit nem a választott személyes névmásával szólítanak meg. Itthon az a jellemző, hogy a 60 felettiek tekintélyes részét már hiába győzködöd arról, hogy a homoszexualitás nem beteges, de 30 alatt legfeljebb olyat találsz, aki polgárpukkasztásból, a poén kedvéért állítja, hogy az lenne. Azt is csak elvétve, mert értelmiségi körökben az ilyet azonnal keresztre feszítik.

A képregényeket is lenézték valamikor, de ezen már rég túl vagyunk. Itt is mondhatjuk ugyanazt: az öregek már nem lesznek hajlandók megváltoztatni a berögzült nézeteiket, és reflexből lehülyéznek, de senki más nem fog. Már csak azért sem, mert az egész világ a képregényfilmekért jár moziba.

Nem tudom, melyikben van tapasztalatod, de hogy valaki nem akar ezekkel a dolgaiddal foglalkozni, csak annyit jelent, hogy nem érdeklik a képregények, nem meleg vagy simán nem kíváncsi rád. Ez távol áll a társadalomból kivetett státusztól. A közismert nekrofilokra vagy pedofilokra, tehát akinek betegnek tartott dolgai vannak, és a környezete tudja, viszont ez vár.

A másik részét nem címeztem konkrétan senkinek, de kiváló példák arra, hogy valaki mások veszélyeztetése nélkül vagy beleegyezéssel is csinálhat olyat, amiről az isten se magyarázza meg, hogy akár csak távolról rendben lenne. Az ilyeneket jellemzően betegesnek nevezik. Lehetne ezer más példát hozni, de ezek egyszerűek és világosak. Beszélhetnénk arról is, hogy hol van a "kategória" határa, de feleslegesen tépnénk a szánkat, mert az egyáltalán nem éles, mégis többnyire megértjük egymást, amikor beszélünk róla.

A harmadik pontnál pedig azt kell mondanom, hogy egy közepesen irritáló csúsztatással éltél. Egy élő emberben turkálni még inkább beteges, ezt foglalkozásszerűen sebészetnek hívjuk. Van, amikor ezeket szükségből végzik el, és van, amikor valaki élvezetből csinálja. Az egyik beteg, a másik nem.
« Utoljára szerkesztve: 2017. október 21. - 13:11:35 írta coleman »

Todd

• Pókfej
« Válasz #11310 Dátum: 2017. október 21. - 13:16:08 »
A felhozott példák mind mások belegyezése nélkül történnek. Sem az állat, sem a halott, sem a gyerek (mivel nem nagy korú) nem egyezhet bele. ;) És igazából mindhárom még veszélyeztetéssel is együtt jár.
« Utoljára szerkesztve: 2017. október 21. - 13:21:46 írta Todd »

coleman

• Bűnölő
« Válasz #11311 Dátum: 2017. október 21. - 13:26:44 »
A gyerek beleegyezhet, de ha a kriminalizálásról beszélünk, kiváló érv, hogy nem nagykorú.

A halott nem tud, de mivel a másik oldalon nem áll egy személy, beleegyezésre nincs szükség. Ettől függetlenül nemcsak elítéljük, de nem is mondjuk ki, hogy mi vele a probléma. Vállalhatatlan, és kész.

Az állat egy érdekes kérdés lehetne, de nem annyira, hogy érdemes legyen beszélni róla.

Todd

• Pókfej
« Válasz #11312 Dátum: 2017. október 21. - 13:31:38 »
Ez már az a szint, amibe se te sem én nem akarunk belemenni, csak valamiért az a tévképzeted támadt, hogy az én érvrendszeremben ezek az egyértelmű példák szürke zónába esnének, pedig egyáltalán nem.  ;)

coleman

• Bűnölő
« Válasz #11313 Dátum: 2017. október 21. - 13:43:18 »
Lehetne ezer más példát hozni, de ezek egyszerűek és világosak. Beszélhetnénk arról is, hogy hol van a "kategória" határa, de feleslegesen tépnénk a szánkat, mert az egyáltalán nem éles, mégis többnyire megértjük egymást, amikor beszélünk róla.

Ezt mondtam. Örülök, hogy lényegében mindenben egyetértünk.

Todd

• Pókfej
« Válasz #11314 Dátum: 2017. október 21. - 13:49:20 »
Nope, csupán vannak esetek amikben egyetértünk, és vannak amikben nem. ;)
És az én szememben pont hogy nagyon éles és egyértelmű az a bizonyos határvonal, nem pedig érzetek (hogy számomra undorító, vagy visszataszító), meg társadalmi elvárások alapján kezelem.

Ami két felnőtt ember beleegyezésével történik, és nem veszélyezteti egyik életét sem, az a szememben nem beteges. ;)
Hogy ebbe hogy a fenébe voltál képes állatokat, gyerekeket és halottakat belelátni, na az az én szememben a beteges. :lol:
« Utoljára szerkesztve: 2017. október 21. - 14:00:54 írta Todd »

coleman

• Bűnölő
« Válasz #11315 Dátum: 2017. október 21. - 13:53:24 »
Értem. Azért ne csodálkozz nagyon, ha másokkal elbeszéltek egymás mellett.
« Utoljára szerkesztve: 2017. október 21. - 13:56:08 írta coleman »

VTomi

• Pókfej
« Válasz #11316 Dátum: 2017. október 21. - 15:38:44 »
Miért ne lehetne valami abberált attól, hogy mindketten beleegyeznek?

Todd

• Pókfej
« Válasz #11317 Dátum: 2017. október 21. - 21:22:38 »
Mert az onnantól kezdve kívül esik az én adott, saját értékítéletemen. :)
Ami számomra visszataszító, az valaki más számára vonzó, és ha egyik fél sem szenved ebből kárt, akkor az részemről tök oké.

Sepi

• Adminisztrátor
  • Pókfej
  • *
« Válasz #11318 Dátum: 2017. október 22. - 07:59:08 »
Én már csak azt nem értem, hogy ez a téma miért a nem képregényfilmek topikban pörög? Szerintem jobb lenne, ha átmennétek vele az off-ba, mert ez már rég túlhaladta az eredeti témát, még ha innen is indult ki.

VTomi

• Pókfej
« Válasz #11319 Dátum: 2017. október 22. - 10:19:56 »