A 2. válaszoddal megválaszoltad az első kérdésedet. 
Dehogyis, ez csak egy példa volt a millió közül.
Kevesebbszer mint hinnéd, sőt pont fordítva, mivel nem prokoncepciók alapján minősítek semmit (lásd fentebb), hanem önállóan, pusztán az adott produktumot szem előtt tartva. 
A legtöbb ember számomra érthetetlen módon, nem így értékel filmeket, hanem olyan szempontrendszer alapján, hogy az a film miért nem egy másik film, amit ő előre elképzelt. 
Pl. a Thor 3 miért nem egy sőtét, agresszív fantasy film, miért egy komédia?
Ez nekem bonyi. Adva van a példa szerint Thor. Ha olvastál 5 Thor képregényt, akkor oké, értem. De ha olvastál 30-50+ darabot, akkor tudod, hogy a Thor miről szól. Nehéz azt képzelni, hogy úgy ülsz be egy Thor filmre, hogy neked teljesen mindegy, milyen lesz, csak működjön, hisz Thor miatt ülsz be (ha meg nem, akkor minden filmet meg kellene nézned válogatás nélkül), neki meg van egy adott karaktere. Ha a következő Pókember filmben Peter Parker lemészárolja a fél Hírharsonát, megerőszakolja May nénit, majd a temetőben vad orgiákba kezd a hullákkal - de ennek ellenére egy különben jó filmet hoznak ki belőle - nem hiszem, hogy tudnád úgy nézni, hogy ez de jó volt. Ha igen, akkor egyike lehetsz azoknak, akiknek tetszett a Panini Pókember 27, ahol Gwen emlékét gyalázták meg hasonlóképp.
Egyébként ezt a "vedd lejjebb az elvárásaidat" mentalitást mindig utáltam.
Ez nem mentalitás, és senki sem mondott ilyet, csak beleolvasod, bár félreérthetően írtam. Úgy értem, hogy ne legyenek elvárásaid a minőséggel szemben. Nagyon kevés 100%-os mű van (ha egyáltalán), és úgy ülni be minden filmre, hogy ez olyan lesz, szinte biztos csalódást okoz.