Én még mindig azon a véleményen vagyok, hogy a hagyományos értelembe véve nem feltétlenül értik az emberi nyelvet a predik, csak olyan sok helyzetet vettek már fel, hogy sok esetben tudnak olyat mondani, ami passzol az adott hszituációra, mivel csupán elismétlik azt, amit ugyanebben a helyzetben mondtak egymásnak más emberek, vagy akár amit neki mondtak annó.
Csak emberből kiindulva is logikus. Ha egy csapat külföldit figyelnél napokon át, tutira rájönnél hogy kinek mi a neve, ha mondjuk mondanak valamit, és csak egyvalaki figyel fel rá, rájönnél, hogy ki kinek a barátja, hogy valaki mikor mérges, stb. és mindezt úgy, hogy egy árva szót sem értettél.
Szerintem elsősorban ezt csinálták a predik is, megfigyelték a prédájukat, majd amikor kiismerték lecsaptak. Viszont szerintem is egy akár több száz éve vadászó orca már egészen sajátságos szókincsre tehetett szert, csak ilyen pofa nemnagyon volt az eddigi filmekbe (max az elderek, de ők nem voltak túl beszédesek).
Viszont ha nem csupán a régi filmeket vesszük alapul, vajon hogyan oktatták az ókori embereket a predatorok, mutogattak feléjük egy piramis alaprajzával, hogy ezt csináljátok meg. Ott tuti volt közvetlen kapcsolat közöttük, és szerintem nem az emberek tanulták meg a predik nyelvét (max néhány igen kivállóan csettegő pofa).
Habár az igaz, hogy a kérsz cukrot, meg a sz*r helyzet elsősorban poén volt (kicsit eljátszottak az első rész szövegismétlésein), de ettöl függetlenül beleillik ebbe az elméletbe.