Szerintem amúgy nem szervezett ez, vagyis nem az oktatás hülyiti le az embereket, sokkal inkább az emberek hülyülnek, és az oktatás pedig próbálja tartani a lépést velük.
Az a rendszer, amiről te beszélsz, tipikusan a kései kommunizmusra volt jellemző, de ott ezt úgy érték el, hogy magasabban volt az oktatás elvárása, mint most, ezért csak kevesen lettek értelmiségiek.
De megjegyzem, szerintem az fényévekkel jobban működhetett, mint az, ami felé most haladunk, mert az tuti, hogy ott kuss volt mindenkinek a neve (sok egyéb mocskos dolog mellett), de a munkát megfizették rendesen.
A mostani rendszer hátrányait szerintem a jólét okozza, azért hülyék a kölkök, mert a szüleik leszarják őket, és mivel mindenük megvan, a fene se ösztönzi őket arra, hogy tanuljanak. De hogy ez azért lenne, hogy békés munkásokat termeljen ki a társadalom, nem hiszem. Tudod te, milyen egy mai gyerek, a fiuk maffiozók, a lányok meg kurvák akarnak lenni, ha felnőnek, de hogy két kezi munkát senki se akar végezni, az tuti, viszont az, hogy már most senkire se hallgatnak, az is biztos.
Én nem tudom őket úgy elképzelni, mint a jövő békés adófizető, és robotoló társadalma.