Szerző Téma: Tudomány/technika  (Megtekintve 337825 alkalommal)

0 Felhasználó és 1 vendég van a témában

talgaby

• Pókfej
    • HálóZsák
Re:Tudomány/technika
« Válasz #1320 Dátum: 2012. május 26. - 21:34:39 »
Megborítja a táplálékláncot, ami viselkedésváltozáshoz vezet, ami ökológiai egyensúlybomláshoz, ami az ötödik (vagy hatodik) tömeges kihaláshoz, és 65 millió év múlva ők lesznek az akkori uralkodó faj dinoszauruszai?

Psycho

• Fórum Tag Top
  • Zöld Manó
« Válasz #1321 Dátum: 2012. május 26. - 21:42:34 »
Alapvetően milyen jogunk van kiírtani egy egész fajt? Ahhoz, hogy a táplálékláncot, az éghajlatot , az evolúciót ilyen gyökerestül megbolygassuk szerencsére, jóval több fajt kell kipusztítanunk, rövidebb idő alatt, de sok kicsi sokra megy. Másik dolog, hogy a változatosság mindig is a túlélést segítette, ezzel is csak magunk alatt vágjuk a fát.

zozi56

• Adminisztrátor
  • Pókfej
  • *
  • Őrszem
    • HálóZsák
« Válasz #1322 Dátum: 2012. május 26. - 21:48:44 »
Megborítja a táplálékláncot, ami viselkedésváltozáshoz vezet, ami ökológiai egyensúlybomláshoz, ami az ötödik (vagy hatodik) tömeges kihaláshoz, és 65 millió év múlva ők lesznek az akkori uralkodó faj dinoszauruszai?
Tehát azét rossz egy faj kipusztítása, mert tömeges kihaláshoz vezet(het)? Ez csak azt jelenti, hogy önmagát erősítheti a folyamat, az nem derül ki belőle, hogy jó-e vagy rossz.

Alapvetően milyen jogunk van kiírtani egy egész fajt? Ahhoz, hogy a táplálékláncot, az éghajlatot , az evolúciót ilyen gyökerestül megbolygassuk szerencsére, jóval több fajt kell kipusztítanunk, rövidebb idő alatt, de sok kicsi sokra megy.
De itt most nem az a lényeg, hogy van-e jogunk megbolygatni, vagy meg tudjuk-e tenni (meg), hanem hogy tulajdonképpen milyen hatása lenne.

Idézet
Másik dolog, hogy a változatosság mindig is a túlélést segítette, ezzel is csak magunk alatt vágjuk a fát.
Ez már közel van. :) És mit gondolsz, miért segíti a túlélést? Meg minek a túlélését segíti, az emberét?
Man is mortal, and doomed to death and failure and loss.
This lies beyond our comprehension - why do you not despair?

Ben Reilly

• Pókfej
« Válasz #1323 Dátum: 2012. május 26. - 21:53:36 »
Uborkából nem lesz hotdog.

Ju

• Pókfej
« Válasz #1324 Dátum: 2012. május 26. - 21:54:07 »
Ezen én is gondolkodtam. Egyik oldalról ellentmond az evolúciónak az, ha mesterségesen életben tartod a nem életképes fajokat, mert megakasztod egy pillanatnyi állapotban és nem engeded továbbfejlődni. Másik oldalról viszont az sem természetes, ahogyan az emberiség átalakítja a világot, így fel lehet fogni úgy, hogy az ember csak próbálja helyrehozni azt, amit elcseszett; próbálja helyreállítani a kárt, ami nélküle nem jött volna létre. Az már talán átfolyik egy másik filozófiai témába, hogy természetes-e az, ahogyan/ahová az ember fejlődött, vajon része lehet-e az evolúciónak, illetve fel lehet-e fogni a részeként azt a technikai fejlődést, ami a környezet ilyen mértékű átalakítását hozza magával (gondolok itt a túlzott mértékű városiasodásra is pl.), illetve felelősen használja-e az ember azt, amire képes. Máshogy megfogalmazva, vajon a jelenkori ember az evolúció eszköze-e, vagy csak egy elég jelentős és idegesítő porszem a gépezetben.

Visszakanyarodva az eredeti kérdéshez, a szubjektív véleményem az, hogy hihetetlenül kiakaszt, amikor állatok szenvednek az emberek kegyetlensége vagy hülyesége miatt. És az, hogy számomra kedves állatfajok pont az említett hülyeség miatt vannak veszélyben nekem azt is jelenti, hogy az ember hülyesége tehet arról, hogy a többi példány már nem él belőle. Különösen a macska fajokkal történő dolgok tudnak kiakasztani. Az oké, hogy a kardfogú tigris egy idő után nem tudott megélni és eltűnt, de a mostani veszélyeztetett állatokkal nem ez a helyzet.
Szóval, leegyszerűsítve, szerintem az ember baromira nem tudja, mit cselekszik és túl nagy ereje van ahhoz, hogy ennyire felelőtlenül használja. Mintha egy óvodásra bíznánk egy atomrakéta irányítószerkezetét egy nagy fényesen csillogó piros gombbal a közepén. ;)

Ju

• Pókfej
« Válasz #1325 Dátum: 2012. május 26. - 22:02:19 »
De itt most nem az a lényeg, hogy van-e jogunk megbolygatni, vagy meg tudjuk-e tenni (meg), hanem hogy tulajdonképpen milyen hatása lenne.
Értem a feltevésed. :) Hadd húzzak egy párhuzamot. ;)
Nem az a lényeg, hogy van-e jogod rohangálni az utcán egy nagykéssel és mindenkibe beleszúrni, vagy meg tudod-e tenni (meg), hanem, hogy tulajdonképpen milyen hatása lenne.
Szerintem ezt sem sokan akarják kipróbálni. ;) Attól, mert megtehetsz valamit, még nem kell megtenned.

Tehát azét rossz egy faj kipusztítása, mert tömeges kihaláshoz vezet(het)? Ez csak azt jelenti, hogy önmagát erősítheti a folyamat, az nem derül ki belőle, hogy jó-e vagy rossz.
Nem egy faj kipusztulása vezet tömeges kihaláshoz, hanem soké. De sok kicsi... [insert rest of idiom here]  :)

Bocsi, ebben a témában nehéz teljesen racionálisan és logikusan gondolkodnom. :uhoh:
« Utoljára szerkesztve: 2012. május 26. - 22:03:56 írta Ju »

Psycho

• Fórum Tag Top
  • Zöld Manó
« Válasz #1326 Dátum: 2012. május 26. - 22:07:45 »
Idézet
És mit gondolsz, miért segíti a túlélést? Meg minek a túlélését segíti, az emberét?

Az emberét. A természet már bebizonyította, hogy a tömeges, bolygószintű pusztulásokból is képes megújulni, fejlődni. Egyrészt, ahogy Ben mondja, különböző tápanyagokat vonunk így ki a természetből, amire szükségünk van \ lesz.  Másrészt megakasztjuk a fejlődésünket, mind a biológiai evolúciónkat, mind a védekezésünket más fajokkal szemben mind a technikai fejlődésünket ( legtöbb dologban próbáljuk leutánozni a természetet, az állatokat, növényeket ), mind az esetleges jövőbeni genetikai anyagok, tulajdonságok kiaknázásának lehetőségét.
« Utoljára szerkesztve: 2012. május 26. - 22:12:36 írta Psycho »

zozi56

• Adminisztrátor
  • Pókfej
  • *
  • Őrszem
    • HálóZsák
« Válasz #1327 Dátum: 2012. május 26. - 22:15:47 »
Uborkából nem lesz hotdog.
De a hot doghoz elég 3-4, legfeljebb pár tucat (állat)fajt megkímélni (disznó, tehén, csirke stb.) plusz azokat, amiket esznek. Akkor a többi mehet a levesbe?

Idézet
Visszakanyarodva az eredeti kérdéshez, a szubjektív véleményem az, hogy hihetetlenül kiakaszt, amikor állatok szenvednek az emberek kegyetlensége vagy hülyesége miatt.
Egyébként engem is. De akkor azért rossz dolog kipusztítani egy fajt, mert neked meg nekem nem tetszik? De ha az emberek többségét mondjuk szórakoztatja, akkor összességében jó dolog lenne, nem?

Idézet
Nem az a lényeg, hogy van-e jogod rohangálni az utcán egy nagykéssel és mindenkibe beleszúrni, vagy meg tudod-e tenni (meg), hanem, hogy tulajdonképpen milyen hatása lenne.
Az emberi társadalom szempontjából egyértelműen rossz hatása lenne, mert pl. a tagjait válogatás nélkül ölném le, lehet, hogy a legéletrevalóbbakat, továbbá ha ezt megtehetném, azzal aláásnám az emberek társadalmi biztonságba és az államba vetett hitét. Csökkenne az összedolgozás foka, kevésbé lennénk hatékonyak. Ugyanezt a gondolatmenetet fajokra nem tudom átültetni.

Idézet
Nem egy faj kipusztulása vezet tömeges kihaláshoz, hanem soké. De sok kicsi...
Jó, akkor legyen sok. :) Máshogy kérdezem. Az embernek közvetlen haszna csak a fajok töredékéből származik. Ha veszünk egy minimális fajszámot, amivel már ez a néhány megmaradhat, milyen kára származik abból a fajunknak, ha eltűnik a többi?

Idézet
Az emberét. A természet már bebizonyította, hogy a tömeges, bolygószintű pusztulásokból is képes megújulni, fejlődni. Egyrészt, ahogy Ben mondja, különböző tápanyagokat vonunk így ki a természetből, amire szükségünk van \ lesz.  Másrészt megakasztjuk a fejlődésünket, mind a biológiai evolúciónkat, mind a technikai fejlődésünket ( legtöbb dologban próbáljuk leutánozni a természetet, az állatokat, növényeket ), mind az esetleges jövőbeni genetikai anyagok, tulajdonságok kiaknázásának lehetőségét.
Ezek szerint ezen a szinten, amin most vagyunk, tudnánk stagnálni?

Psycho

• Fórum Tag Top
  • Zöld Manó
« Válasz #1328 Dátum: 2012. május 26. - 22:30:05 »
Idézet
Jó, akkor legyen sok.  Máshogy kérdezem. Az embernek közvetlen haszna csak a fajok töredékéből származik. Ha veszünk egy minimális fajszámot, amivel már ez a néhány megmaradhat, milyen kára származik abból a fajunknak, ha eltűnik a többi?

Az emberek haszna nem a fajok töredékéből származik, csak ennyi látszódik. Alapvetően rengeteg faj szükséges a táplálékaink előállításához, a mai technológiával meg nagyságrendekkel több energiára, pénzre lenne szükségünk a mesterséges előállításukra, mint azt a természet megcsinálja nekünk.
Az sem mindegy, honnan emelünk ki fajokat táplálékláncból. Alapvetően, ha a csúcsragadozókat, vagy a túlspecializálódott, fejlettebb élőlényeket írtjuk ki az sok dolgot nem fog zavarni. ( de lesz hatása annak is, csak max. más lesz a csúcsragadozó ) De, ha már a fejletlenebb, lényegében mindenhol túlélő organizmusokat öljük halomra, akkor az egész ökoszisztémát taccsra vágja és annak a legnagyobb kárát a jelenlegi csúcsragadozó, az ember fogja elszenvedni. 

Ju

• Pókfej
« Válasz #1329 Dátum: 2012. május 26. - 22:36:59 »
De akkor azért rossz dolog kipusztítani egy fajt, mert neked meg nekem nem tetszik? De ha az emberek többségét mondjuk szórakoztatja, akkor összességében jó dolog lenne, nem?
Értem, hogy mire gondolsz. :) De szerintem ezt a kérdést nem lehet egy absztrakt mintára illeszteni. Vagy csak még nem ismerjük az erre alkalmas absztrakciót.

Idézet
Az emberi társadalom szempontjából egyértelműen rossz hatása lenne, mert pl. a tagjait válogatás nélkül ölném le, lehet, hogy a legéletrevalóbbakat, ... Ugyanezt a gondolatmenetet fajokra nem tudom átültetni.
A fajokat is gyakorlatilag válogatás nélkül öljük le. Pont azt, ami szembejön és útban van. Semmi köze ahhoz, hogy mennyire életrevaló.

Idézet
Máshogy kérdezem. Az embernek közvetlen haszna csak a fajok töredékéből származik. Ha veszünk egy minimális fajszámot, amivel már ez a néhány megmaradhat, milyen kára származik abból a fajunknak, ha eltűnik a többi?
Közvetett haszna viszont szinte minden fajból van és rekurzívan visszaüthet. Az a probléma, hogy az embernek fogalma sincs sok összefüggésről, amik nélkül nem tudná kiszelektálni azokat a fajokat, amikre úgymond 'nincs szükség'. Az a folyamat, ami gyakorlatilag alapértelmezetten végrehajtja ezt a szelekciót, az az evolúció, úgyhogy ezen a részen szerintem körbeértünk.

Idézet
Simán. A fejlesztésekhez valahonnan meríteni kell az alapvető ötletet, és azok szinte kivétel nélkül a természetből származnak. Amennyiben nincs új inger, úgy nem lesz ötleted új megoldásokra. Eszedbe sem fog jutni, hogy lehetne új megoldás.

Az emberek haszna nem a fajok töredékéből származik, csak ennyi látszódik. Alapvetően rengeteg faj szükséges a táplálékaink előállításához, a mai technológiával meg nagyságrendekkel több energiára, pénzre lenne szükségünk a mesterséges előállításukra, mint azt a természet megcsinálja nekünk.

De, ha már a fejletlenebb, lényegében mindenhol túlélő organizmusokat öljük halomra, akkor az egész ökoszisztémát taccsra vágja és annak a legnagyobb kárát a jelenlegi csúcsragadozó, az ember fogja elszenvedni. 
Egyetértek.
« Utoljára szerkesztve: 2012. május 26. - 22:38:39 írta Ju »

Tom Fireheart

• Fórum Tag
  • Pókfej
« Válasz #1330 Dátum: 2012. május 26. - 22:42:24 »
Tudományos szempontból nagyjából elmondtátok, miért rossz a fajok kipusztítása, bár a tömeges kihalás azért még picit odébb van. :) De a lényeg valóban az hogy ezzel magunk alatt is vágjuk a fát (persze ha nekünk nem lenne kárunk belőle, morálisan akkor sem lenne helyes). Például ha egy területen kiírtunk egy őshonos fajt, akkor előfordulhat, hogy a helyére olyan más, kártékony fajok telepedhetnek be, amelyek a kiírtott faj táplálékát képezték (vagy növények esetében a versengés kiszorította őket) így eddig nem tudtak elszaporodni, de most már elfoglalják az adott területet, ezzel gazdasági vagy akár egészségügyi károkat okozva nekünk.

Persze nem csak közvetlenül, fajírtással okozhatunk magunknak problémákat, hanem pl az általunk okozott globális felmelegedés is visszaüthet ilyen téren is. Láttam egyszer egy doksifilmet, ami arról szólt, hogy Japán partjainál a tengerben elszaporodott egy medúzafaj, amely korábban nem volt jellemző azokban a vizekben. De a felmelegedés miatt megnőtt egy kicsit a tenger átlaghőmérséklete, ami kedvezővé tette az életkörülményeket a medúzafaj számára. Így annyira elszaporodtak, hogy jelentősen pusztítják a halállományt, ráadásul a halászok hálója is tele van velük, egyszerűen nem tudnak halat fogni a halászok, ez komoly gazdasági károkat okoz nekik.

Idézetet írta: Ju
Egyik oldalról ellentmond az evolúciónak az, ha mesterségesen életben tartod a nem életképes fajokat, mert megakasztod egy pillanatnyi állapotban és nem engeded továbbfejlődni.
Én ezzel úgy vagyok, hogy sokkal többkárt okoz az ember az ökoszisztémában, mint amennyi fajt megment, úgyhogy eléggé negatívan áll a mérleg nyelve.
Az viszont érdekes kérdés, hogy mi az evolúció eszköze vagyunk-e vagy sem. De az tény, hogy az evolúciónak köszönhetjük, hogy uralkodó faj lettünk. Csak épp most tanuljuk használni a hatalmat amivel rendelkezünk (találó az atombombás hasonlatod :) )
Viszont az evolúció eszköze a természetes szelekció, de amit az ember csinál az baromira nem természetes...

Egyébként szerintem a fajírtás kérdése egyszerre tudományos és morális kérdés, amely nem választható el egymástól teljesen. Nem mondhatjuk azt hogy csak azért helytelen írtani a fajokat, mert akkor mi is megszívjuk.
Ha el tudnánk utazni egy lakott bolygóra, amelynek gazdag élővilága van, de primitívebbek az ottani fajok nálunk, így nem tudják megvédeni magukat, akkor vajon helyes lenne ha elkezdenénk ész nélkül írtani és halomra öldösni őket? Hiszen az egy másik bolygó más ökoszisztémával, ami (hacsak nem akarnánk letelepedni ott) nem lenne negatív kihatással ránk. Mégsem mondhatjuk azt hogy oké,akkor öldössünk le mindent. Más kérdés, hogy az ember a történelme során számtalanszor öldösött és írtott fajokat,ami nem helyes, de szerintem a civilizációnk fejlődésének lényege, hogy megtanuljuk felelősséggel használni azt a tudást és hatalmat, amit megszereztünk. Tudományos alapon is eldönthetnénk, hogy mi helyes és mi nem, de fontos, hogy morálisan is megalapozzuk a döntsünket. Ahogy Ju mondta, nem muszáj helytelenül cselekedni, csak azért, mert megtehetjük.

Idézetet írta: Ju
Az a probléma, hogy az embernek fogalma sincs sok összefüggésről, amik nélkül nem tudná kiszelektálni azokat a fajokat, amikre úgymond 'nincs szükség'.
Ez teljesen igaz.
« Utoljára szerkesztve: 2012. május 26. - 22:54:45 írta Tom Fireheart »
A türelem olyan fa, melynek keserű a gyökere, de édes a gyümölcse.

Ju

• Pókfej
« Válasz #1331 Dátum: 2012. május 26. - 22:53:17 »
Egyébként szerintem a fajírtás kérdése egyszerre tudományos és morális kérdés, amely nem választható el egymástól teljesen.

Tény. Bár most próbáljuk megmagyarázni, hogy szimplán logikából kiindulva is helytelen dolog. Nem hiszem, hogy zozi morál nélkül gondolkodna (túl nagy állatbarát hozzá :)). Érdekes dolog néha végiggondolni egy-egy dolgot csak logikai szempontokból. Edzi az elméd. :) Más részről, innentől kezdve olyan érvekkel is alá tudjuk támasztani a véleményünket, amikkel elég nehéz elhessegetni. Szeretem a logikára épülő vitákat.

Idézet
szerintem a civilizációnk fejlődésének lényege, hogy megtanuljuk felelősséggel használni azt a tudást és hatalmat, amit megszereztünk.

És ezt pont egy Pókember fórumon beszéljük. :lol:

zozi56

• Adminisztrátor
  • Pókfej
  • *
  • Őrszem
    • HálóZsák
« Válasz #1332 Dátum: 2012. május 26. - 22:59:06 »
A baktériumokat leszámítva kilencmillióra becsülik most a Föld fajainak számát. Szerintem ennek a számnak még a tízezres nagyságrendűek is csak a töredékei. De még ha szerinted az embernek több "kell" ennél, az biztos, hogy mind nem.

Idézet
Bocsi, ebben a témában nehéz teljesen racionálisan és logikusan gondolkodnom.
Idézet
De szerintem ezt a kérdést nem lehet egy absztrakt mintára illeszteni. Vagy csak még nem ismerjük az erre alkalmas absztrakciót.
Épp erre próbálom felhívni a figyelmet. :) Van egy nagyon racionális magyarázata a dolognak, csak ezt szerintem valamiért nem hangsúlyozzák eléggé.

Idézet
A fajokat is gyakorlatilag válogatás nélkül öljük le. Pont azt, ami szembejön és útban van. Semmi köze ahhoz, hogy mennyire életrevaló.
[Saw that one coming. :)] Ez igaz. És pont ez a kérdés, hogy mi a baj ezzel.

Idézet
Idézet
Simán.
Valójában nem. Erre még visszatérek később.

Idézet
Tudományos szempontból nagyjából elmondtátok, miért rossz a fajok kipusztítása,
Nem, a legfontosabb érvet még mindig nem láttam. Pedig már majdnem megvolt.

Idézet
Egyébként szerintem a fajírtás kérdése egyszerre tudományos és morális kérdés, amely nem választható el egymástól teljesen. Nem mondhatjuk azt hogy csak azért helytelen írtani a fajokat, mert akkor mi is megszívjuk.
/agree

Idézet
Ha el tudnánk utazni egy lakott bolygóra, amelynek gazdag élővilága van, de primitívebbek az ottani fajok nálunk, így nem tudják megvédeni magukat, akkor vajon helyes lenne ha elkezdenénk ész nélkül írtani és halomra öldösni őket?
Erről kérdezzük meg az indiánokat. (releváns xkcd)

Ju

• Pókfej
« Válasz #1333 Dátum: 2012. május 26. - 23:06:00 »
Épp erre próbálom felhívni a figyelmet. :) Van egy nagyon racionális magyarázata a dolognak, csak ezt szerintem valamiért nem hangsúlyozzák eléggé.

Idézet
[Saw that one coming. :)] Ez igaz. És pont ez a kérdés, hogy mi a baj ezzel.
Hm... jó, gondolkodom még. :)

Mind games, mind games. :) Elég jó szombat esti program. :)

Idézet
Erről kérdezzük meg az indiánokat. (releváns xkcd)
Ezt imádtam. ;D

Tom Fireheart

• Fórum Tag
  • Pókfej
« Válasz #1334 Dátum: 2012. május 26. - 23:25:08 »
Tény. Bár most próbáljuk megmagyarázni, hogy szimplán logikából kiindulva is helytelen dolog. Nem hiszem, hogy zozi morál nélkül gondolkodna (túl nagy állatbarát hozzá :)). Érdekes dolog néha végiggondolni egy-egy dolgot csak logikai szempontokból. Edzi az elméd. :) Más részről, innentől kezdve olyan érvekkel is alá tudjuk támasztani a véleményünket, amikkel elég nehéz elhessegetni. Szeretem a logikára épülő vitákat.
Persze, nagyon fontos a problémák logikus/tudományos elemzése, megvitatása. :) Csak az nem jó, amikor bizonyos emberek/érdekcsoportok kifacsarják a logikát/hamisan érvelnek hogy olyasmiket tehessenek meg, ami szembe megy a morális, erkölcsi érvekkel. De ezt csak így zárójelben jegyeztem meg.

Idézet
És ezt pont egy Pókember fórumon beszéljük. :lol:
Ja, Stan bácsi tudott valamit. ;D
Lehet, hogy most hihetetlen optimistának, idealistának fogtok tartani (sőt, biztos vagyok benne. :hehe: Meg végülis tényleg az vagyok. ;D), de szeretném remélni, hogy egyszer a civilizációnk eljut arra a fejlettségi szintre, amikor már bolygónk és társadalmunk legnagyobb problémáit megoldottuk, és amolyan pozitív utópiába illő magasan fejlett civilizáció leszünk... Tudjátok, mint a sci-fikben a barátságos űrlények akiknél (szinte) minden happy... :D

Idézetet írta: zozi
Erről kérdezzük meg az indiánokat.
Persze, pont ezért mondtam, hogy a történelmünk tele volt ilyenekkel. Illetve hogy a civilizációnk nem volt fejlett, illetve még mindig nem elég fejlett. Bár, ha most lenne lehetőségünk egy idegen bolygót meglátogatni, talán máshogy állnánk hozzá az ottani őslakosokhoz, mint évszázadokkal ezelőtt a saját bolygónk őslakosaihoz. :)

Idézet
A stagnálás semmiképp nem lenne jó, még akkor sem ha tudnánk stagnálni. Mindenképpen kell a fejlődés, az előre haladás, nem csak technológiai, hanem egyéb területeken is.
A türelem olyan fa, melynek keserű a gyökere, de édes a gyümölcse.

Ju

• Pókfej
« Válasz #1335 Dátum: 2012. május 27. - 00:11:56 »
(Én inkább holnap folytatom a gondolkodást, most nem megy párhuzamosan a novellaírással... :))

zozi56

• Adminisztrátor
  • Pókfej
  • *
  • Őrszem
    • HálóZsák
« Válasz #1336 Dátum: 2012. május 28. - 13:27:48 »
Másik dolog, hogy a változatosság mindig is a túlélést segítette, ezzel is csak magunk alatt vágjuk a fát.
Psycho volt a legközelebb.

Minél nagyobb a biodiverzitás, annál stabilabb egy közösség. Ha például egyetlen fafajjal ültetünk be egy vidéket, és megjelenik egy rá veszélyes gomba, az könnyen elpusztíthatja az összeset. Többféle faj esetén valószínűbb, hogy lesz a gombafertőzésre rezisztens fafaj.

Tehát fajokat védeni a moralitás, természetszeretet, lehetséges jövőbeli erőforrások stb. mellett az ökoszisztéma stabilitása miatt érdemes.

Idézet
Idézet
Idézet
Simán.
A jelenlegi fejlettségi szintünk szerintem azért nem tartható fenn a fajok töredékével (alacsony változatossággal), mert túl törékeny lenne a közösség, amire támaszkodunk.

Psycho

• Fórum Tag Top
  • Zöld Manó
« Válasz #1337 Dátum: 2012. május 28. - 17:29:44 »
Igazából valami hasonlóra gondoltam, amikor ezt írtam ( persze kizárólag konkrétan az emberekre nézve) :

Idézet
Másrészt megakasztjuk fejlődésünket...  mind a védekezésünket más fajokkal szemben... mind az esetleges jövőbeni genetikai anyagok, tulajdonságok kiaknázásának lehetőségét.[\quote]

Különböző fajokból szerzünk újféle gyógyszereket, gyógymódokat a különböző betegségekkel, mérgekkel szembe: növényi és állati mérgek, antitestek, szervek, szövetek stb...

Mennyit gondolkodtam rajta mi a fenére gondolsz pontosan... :)

Mike

• Zöld Manó
« Válasz #1338 Dátum: 2012. június 10. - 12:56:55 »
Meg tudná valaki fogalmazni 3-8 sorban magyarul, hogy mi az a folkszonómia? Találtam róla egy rövid leírást, de még mindig kínai. :uhoh:
Ez volt a leírás: http://krono.inaplo.hu/index.php/inter/8-networkstudies/76-szemantikus-web-taxonomia-es-folkszonomia

zozi56

• Adminisztrátor
  • Pókfej
  • *
  • Őrszem
    • HálóZsák
« Válasz #1339 Dátum: 2012. június 10. - 13:06:07 »
Amikor a (jellemzően webes) tartalom felcímkézését és kategorizálását a közösség végzi, nem pedig ezzel foglalkozó szerkesztők.