Valóban, az antibiotikum név egy gyűjtőnév, a baktériumokat elpusztító kémiai anyagokat nevezzük így, melyeket fermentációs, fél fermentációs, vagy teljesen szintetikus úton tudunk előállítani. Hatásmechanizmusuk többféle lehet, pl gátolják a baktériumok egy fontos anyagcsereútját (ilyenkor természetesen olyan anyagcsereutakat szemel ki a gyógyszer, ami az emberi sejtekben nincs meg), vagy akár a fehérjeszintézisét (a baktériumok prokarióták, az emberi sejtek eukarióták. prokarióta azt jelenti, hogy nincs maghártyával ellátott sejtmagja... a dns-ük továbbörökítése és a dns-ről történő fehérjekészítés más fehérjék - riboszómák - részvételével zajlik, így ez az út is támadható úgy, hogy a saját sejtjeinknek semmilyen baja nem lesz), vagy akár egyszerűen megtámadják a bacik speciális sejtmembránját, ami a különböző ozmolaritások miatt egyszerűen szétdurran./az ozmolaritás az a jelenség, hogy ha van egy féligáteresztő hártyád, ami egyik oldalán csak oldószer van, a másik oldalon olyan anyag, ami nem képes átjutni a hártyán, akkor ennek az anyagnak van valamennyi ozmolaritása, és emiatt az oldószer megindul vándorolni a hártya azon oldalára, ahol ez az anyag van...jelen esetben a baktérium belseje és a körülötte lévő szövetkörnyezet ozmolaritása más, és pl az antibiotikum jobban áteresztővé teszi a baci sejtmembránját, ami miatt a sejtek közötti folyadék szépen beáramlik a baciba, az meg szétdurran/
Mellékhatása minden gyógyszernek van, a legtöbbnek kismillió. Ezeket az esetleges perek elkerülése miatt rá kell írni a tájékoztatóra, de amúgy legtöbbször olyan ritka esetekről van szó, hogy mondjuk 10000-ből dokumentálják 2-szer, 3-szor. Pontos számokat nem tudok erre vonatkozóan, de egy általános gyógyszernél a legtöbb mellékhatás elszigetelt eset, egyszóval kicsi rá az esély. Még mindig megéri gyógyszert felírni, mert lehet 10000-ből 5-ször lesz mellékhatása, de legalább a többi embert meggyógyítja. Persze ez a mellékhatásosoknak sovány vígasz, de ez puszta statisztika szerintem, ez a néhány eset a nagy számokhoz képest elhanyagolható.
Szóval ezektől nem kell megijedni, ez elég kis kockázatot jelent, de ha ettől félünk, akkor mindentől lehetne, mert nagyon szerencsételen véletlenke koprodukciójának köszönhetően egy ujjelvágásba is bele lehet halni.
Régen azért volt kevesebb mellékhatás ráírva, mert kevesebb esetet dokumentáltak.
Én csak azt tudom az antibiotikumról, hogy pár éve úgy egy hétig szedtem a gyulladt szememre, majd utána kábé két hétig fostam, és hánytam felváltva, és ezidő alatt fogytam úgy 8-9 kilót.
Lehet, hogy valami különleges enzimpolimorfizmusod volt, ezesetben ez nem a gyógyszer hibája, hanem a tiéd.

Amúgy ez a nagy gyógyszerellenesség azért megmosolyogtató néha, mert sok ember sokkal károsabb anyagokkal találkozik élete során úgy, hogy nem is tud róla, mint egy általános gyógyszer hatóanyaga, vagy a benne lévő többi vivőanyag. Én nem azt mondom, hogy tömjük magunkba a kapszulákat, az már a máj lebontó kapacitása miatt sem jó, meg tényleg vannak nagyon súlyos kockázatú szerek, durva mellékhatások, de az egy orbitális ökörség, amikor valakinek fél napja hasogat a feje, és csak ezután hajlandó bevenni egy nyomorult algopirint.
Fájdalomcsillapítóra meg rá lehet írva, hogy fejfájást okozhat. A fájdalomcsillapítók se ugyanúgy hatnak, szóval lehetséges, hogy a dolgát elvégzi, de valakiben valami egyedi eset miatt máshogy fájdalmat generál. De ezek nyilván nagyon ritka esetek, amitől fölösleges félni, nagyobb kockázatnka tesszük ki magunkat azzal, hogy bemegyünk a nagyvárosba kocsival.