Szerző Téma: Tudomány/technika  (Megtekintve 338529 alkalommal)

0 Felhasználó és 1 vendég van a témában

Todd

• Pókfej
Re:Tudomány/technika
« Válasz #740 Dátum: 2009. szeptember 05. - 10:40:04 »
Az tuti Kaine, tudod te, milyen sz*r dolog, hogy nem birsz enni, habár azóta gondolkozttam rajta, hogy fogyókúra gyanánt félretehettem volna belőle...
Mondjuk ez a mellékhatások vizsgálata, vagy mi az úgy megy, hogy szedi egy raklapnyi ember egy csomó ideig, aztán elkezdenek panaszkodni, valaki meg jegyzetel.
Biztos volt egy 96 éves nyanya, aki meghalt a teszt során, aztán azt is beírták. ;D

Sepi

• Adminisztrátor
  • Pókfej
  • *
« Válasz #741 Dátum: 2009. szeptember 05. - 10:41:15 »
a halál pontosan a hasmenéssel van összefüggésben!
Az nem szép halál amikor halálra szarja magát az ember.

Mondjuk ez a mellékhatások vizsgálata, vagy mi az úgy megy, hogy szedi egy raklapnyi ember egy csomó ideig, aztán elkezdenek panaszkodni, valaki meg jegyzetel.
Azért ugye tudod, hogy ez nem így megy. ;)

Todd

• Pókfej
« Válasz #742 Dátum: 2009. szeptember 05. - 10:43:27 »
Sejtettem. ;D

talgaby

• Pókfej
    • HálóZsák
« Válasz #743 Dátum: 2009. szeptember 05. - 10:47:27 »
MInden gyógyszernek legalább hússzor annyi mellékhatása van, mint amire elméletileg szedi az ember. Még a Tomi által gyerekkorában olvasott tájékoztatók is jelentősen bővültek arra a 2-3 szerre, ami azóta is létezik még és nem tiltották be vagy lett helyette valami újabb.

Tom Fireheart

• Fórum Tag
  • Pókfej
« Válasz #744 Dátum: 2009. szeptember 05. - 10:52:52 »
Én úgy tudom, az antibiotikumnak az a lényege, hogy elpusztítja a baktériumokat. Csakhogy nem tesz különbséget a "jó" és "rossz" bacik között, ezért pl a bélflóra hasznos bacijait is írtja, gondolom ezzel lehet kapcsolatos a hasmenés. Úgy tudom, ezért nem szabad néhány napnál tovább szedni az antibiotikumot.

A tájékoztatókra szerintem azért írnak fel ennyi mellékhatást, hogy bebiztosítsák magukat a gyógyszergyárak. Valszeg egy csomó mellékhatás olyan, ami mondjuk tízezer vagy egymillió ember közül csak egynél jelentkezik, aki véletlenül pont érzékeny vagy allergiás a gyógyszer adott összetevőjére.

tudod te, milyen sz*r dolog, hogy nem birsz enni
Én is tudom milyen sz@r érzés, a sérvműtét után voltam úgy, hogy konkrétan egy hétig csak folyadékon éltem, annyira nem volt étvágyam.
« Utoljára szerkesztve: 2009. szeptember 05. - 10:56:11 írta Tom Fireheart »
A türelem olyan fa, melynek keserű a gyökere, de édes a gyümölcse.

kaine

• Adminisztrátor
  • Pókfej
  • *
« Válasz #745 Dátum: 2009. szeptember 05. - 10:56:53 »
A fájdalomcsillapotónál részletezve van, hogy 1000 emberből 10-nél jelentkezik, némelyik 10.000-ből 10-nél, stb.

zozi56

• Adminisztrátor
  • Pókfej
  • *
  • Őrszem
    • HálóZsák
« Válasz #746 Dátum: 2009. szeptember 05. - 11:00:06 »
Meg gondolom, a túladagolás miatti hatásokat is felírták közéjük.
Man is mortal, and doomed to death and failure and loss.
This lies beyond our comprehension - why do you not despair?

pepo05

• Pókfej
  • Felicia Hardy Lover
« Válasz #747 Dátum: 2009. szeptember 05. - 11:28:53 »
Valóban, az antibiotikum név egy gyűjtőnév, a baktériumokat elpusztító kémiai anyagokat nevezzük így, melyeket fermentációs, fél fermentációs, vagy teljesen szintetikus úton tudunk előállítani. Hatásmechanizmusuk többféle lehet, pl gátolják a baktériumok egy fontos anyagcsereútját (ilyenkor természetesen olyan anyagcsereutakat szemel ki a gyógyszer, ami az emberi sejtekben nincs meg), vagy akár a fehérjeszintézisét (a baktériumok prokarióták, az emberi sejtek eukarióták. prokarióta azt jelenti, hogy nincs maghártyával ellátott sejtmagja... a dns-ük továbbörökítése és a dns-ről történő fehérjekészítés más fehérjék - riboszómák - részvételével zajlik, így ez az út is támadható úgy, hogy a saját sejtjeinknek semmilyen baja nem lesz), vagy akár egyszerűen megtámadják a bacik speciális sejtmembránját, ami a különböző ozmolaritások miatt egyszerűen szétdurran./az ozmolaritás az a jelenség, hogy ha van egy féligáteresztő hártyád, ami egyik oldalán csak oldószer van, a másik oldalon olyan anyag, ami nem képes átjutni a hártyán, akkor ennek az anyagnak van valamennyi ozmolaritása, és emiatt az oldószer megindul vándorolni a hártya azon oldalára, ahol ez az anyag van...jelen esetben a baktérium belseje és a körülötte lévő szövetkörnyezet ozmolaritása más, és pl az antibiotikum jobban áteresztővé teszi a baci sejtmembránját, ami miatt a sejtek közötti folyadék szépen beáramlik a baciba, az meg szétdurran/

Mellékhatása minden gyógyszernek van, a legtöbbnek kismillió. Ezeket az esetleges perek elkerülése miatt rá kell írni a tájékoztatóra, de amúgy legtöbbször olyan ritka esetekről van szó, hogy mondjuk 10000-ből dokumentálják 2-szer, 3-szor. Pontos számokat nem tudok erre vonatkozóan, de egy általános gyógyszernél a legtöbb mellékhatás elszigetelt eset, egyszóval kicsi rá az esély. Még mindig megéri gyógyszert felírni, mert lehet 10000-ből 5-ször lesz mellékhatása, de legalább a többi embert meggyógyítja. Persze ez a mellékhatásosoknak sovány vígasz, de ez puszta statisztika szerintem, ez a néhány eset a nagy számokhoz képest elhanyagolható.
Szóval ezektől nem kell megijedni, ez elég kis kockázatot jelent, de ha ettől félünk, akkor mindentől lehetne, mert nagyon szerencsételen véletlenke koprodukciójának köszönhetően egy ujjelvágásba is bele lehet halni.
Régen azért volt kevesebb mellékhatás ráírva, mert kevesebb esetet dokumentáltak.

Idézet
Én csak azt tudom az antibiotikumról, hogy pár éve úgy egy hétig szedtem a gyulladt szememre, majd utána kábé két hétig fostam, és hánytam felváltva, és ezidő alatt fogytam úgy 8-9 kilót.
Lehet, hogy valami különleges enzimpolimorfizmusod volt, ezesetben ez nem a gyógyszer hibája, hanem a tiéd. :)

Amúgy ez a nagy gyógyszerellenesség azért megmosolyogtató néha, mert sok ember sokkal károsabb anyagokkal találkozik élete során úgy, hogy nem is tud róla, mint egy általános gyógyszer hatóanyaga, vagy a benne lévő többi vivőanyag. Én nem azt mondom, hogy tömjük magunkba a kapszulákat, az már a máj lebontó kapacitása miatt sem jó, meg tényleg vannak nagyon súlyos kockázatú szerek, durva mellékhatások, de az egy orbitális ökörség, amikor valakinek fél napja hasogat a feje, és csak ezután hajlandó bevenni egy nyomorult algopirint.

Fájdalomcsillapítóra meg rá lehet írva, hogy fejfájást okozhat. A fájdalomcsillapítók se ugyanúgy hatnak, szóval lehetséges, hogy a dolgát elvégzi, de valakiben valami egyedi eset miatt máshogy fájdalmat generál. De ezek nyilván nagyon ritka esetek, amitől fölösleges félni, nagyobb kockázatnka tesszük ki magunkat azzal, hogy bemegyünk a nagyvárosba kocsival.
"Az elme mindig hamarabb adja fel, mint a test. A titok nyitja, hogy az elméd neked dolgozzon és ne ellened"

Sepi

• Adminisztrátor
  • Pókfej
  • *
« Válasz #748 Dátum: 2009. szeptember 05. - 11:32:51 »
Az nagyon gáz, ha pepo hsz-nek első feléből, csak minden második-harmadik szót értettem meg?  :headscratch:

Ben Reilly

• Pókfej
« Válasz #749 Dátum: 2009. szeptember 05. - 11:34:12 »
Jó neked, én még annyit se. Csak azt hogy az antibiotikum nem feltétlenül jó dolog.

dr samson

• Dr. Octopus
    • Samson Comics
« Válasz #750 Dátum: 2009. szeptember 05. - 11:40:37 »
Én viszont tök élvezettel olvastam! Jó kis nosztalgia volt a tavalyi Mikrobiológia vizsga kapcsán. :D Mellesleg pont az ilyen köezegészségügyes tételek voltak a kedvenceim.... :D

pepo05

• Pókfej
  • Felicia Hardy Lover
« Válasz #751 Dátum: 2009. szeptember 05. - 11:47:46 »
Melyik szót nem ismeritek?
"Az elme mindig hamarabb adja fel, mint a test. A titok nyitja, hogy az elméd neked dolgozzon és ne ellened"

Ben Reilly

• Pókfej
« Válasz #752 Dátum: 2009. szeptember 05. - 11:51:53 »
Pl. fermentáció  ???

Sepi

• Adminisztrátor
  • Pókfej
  • *
« Válasz #753 Dátum: 2009. szeptember 05. - 11:52:25 »
Vagy egyszerűsítsünk, a kötőszavakon kívül egyiket sem.  ;D

grey gargoyle

• Thanos
  • A Komédiás
« Válasz #754 Dátum: 2009. szeptember 05. - 11:55:54 »
én sem értettem. Olyan volt, mint amikor Reed Richards elkezd magyarázni, a Lénynek, az meg vakargatja a fejét.  :headscratch:
"-Lefordítanád ezt nekünk, egyszerű halandóknak, emberi nyelvre, nyulánk?"

Összevont üzenet ideje: 2009. szeptember 05. - 11:58:30
Nehogy kötözködésnek vedd Pepó, de:
"az ozmolaritás az a jelenség, hogy ha van egy féligáteresztő hártyád, ami egyik oldalán csak oldószer van, a másik oldalon olyan anyag, ami nem képes átjutni a hártyán, akkor ennek az anyagnak van valamennyi ozmolaritása, és emiatt az oldószer megindul vándorolni a hártya azon oldalára, ahol ez az anyag van..."
Az ozmolarítás az a jaelenség, amikor az anyagnak van ozmolaritása?  :D
« Utoljára szerkesztve: 2009. szeptember 05. - 11:58:30 írta grey gargoyle »
This is a joke. A real practical Joke.

Tom Fireheart

• Fórum Tag
  • Pókfej
« Válasz #755 Dátum: 2009. szeptember 05. - 12:00:50 »
Én is értettem pepo írását. ;D Jó is volt a mikrobiosz, szerettem, csak már rég volt... :D (Az a vicc hogy a biokém szigó is úgy lett meg, hogy a régebbi tanulmányaimból megmaradt emlékek alapján magyaráztam el a DNS szintézist, mert a vizsga előtt bele se néztem... :hehe: )

Sepi, egyáltalán nem gáz, aki nincsen benne ezekben a témákban, annak valóban érthetetlennek tűnik. De nyilván ti is tudnátok olyan témákról rizsázni, amitől mi így néznénk: :o

grey gargoyle

• Thanos
  • A Komédiás
« Válasz #756 Dátum: 2009. szeptember 05. - 12:02:56 »
Amúgy ez a nagy gyógyszerellenesség azért megmosolyogtató néha, mert sok ember sokkal károsabb anyagokkal találkozik élete során úgy, hogy nem is tud róla, mint egy általános gyógyszer hatóanyaga, vagy a benne lévő többi vivőanyag.

Van viszont egy különbség, amit még érdemes figyelembe venni esetleg. A függőség, ami a gyógyszerek okozhatnak. A természetesen életünk során magunkhoz vett káros anyagok ellen meg védekezik, vagy legalább is megpróbál védekezni a szervezetünk.

pepo05

• Pókfej
  • Felicia Hardy Lover
« Válasz #757 Dátum: 2009. szeptember 05. - 12:25:02 »
Idézet
Pl. fermentáció
Ezt meghagyom vegyészmérnök barátunknak, neki jobban kéne tudni szerintem. bevallom, nem tudom hogy csinálják pontosan, anniyt tudok az egészről, hogy bacikból, meg gombákból nyerik a hatóanyagot, egyszóval természetesen úton, míg a kémiai szintézis teljesen szintetikus.  A fél fermentációs az, amikor előnyernek valamit természetes uton, utána szintetikus továbbalakítják.

Idézet
"-Lefordítanád ezt nekünk, egyszerű halandóknak, emberi nyelvre, nyulánk?"
Jah, csak az olyan primitíven hangzik. Le lehet fordítani az egészt annyiban, hogy az antibiotikum gyógyszer, a bacikat öli meg, és vanank mellékhatásai, de elhanyagolható esetszámban jönnek elő. Olyan kis kockázat ez, amit meg vállalni kell.
Idézet
"az ozmolaritás az a jelenség, hogy ha van egy féligáteresztő hártyád, ami egyik oldalán csak oldószer van, a másik oldalon olyan anyag, ami nem képes átjutni a hártyán, akkor ennek az anyagnak van valamennyi ozmolaritása, és emiatt az oldószer megindul vándorolni a hártya azon oldalára, ahol ez az anyag van..."
Az ozmolarítás az a jaelenség, amikor az anyagnak van ozmolaritása?
Végülis igen. :) csak nekem ezek a fogalmak már olyan magától értetődőek legalább 4 éve, és olyan gyakran hazsnáljuk őket, hogy szabályosan nehezemre esik elmagyarázni, hiába tudom mi is az. Biztosan voltatok már ti is így.
Idézet
De nyilván ti is tudnátok olyan témákról rizsázni, amitől mi így néznénk:
Igen, amikor zozi meg Sepi azokkal a cuki kódokkal kommunikálnak, azokból egy szót se szoktam érteni. és gondolom ezek nagyon alap dolgok, mint nekem amiket itt leírtam.

Idézet
A függőség, ami a gyógyszerek okozhatnak. A természetesen életünk során magunkhoz vett káros anyagok ellen meg védekezik, vagy legalább is megpróbál védekezni a szervezetünk.
Függőséget rendszeres gyógyszerhazsnálat okoz, azokhoz hosszú évek kellenek és ráadásul a teljes gyógyszerállomány csak egy kis része okoz függéseget. Én erről a túlzott és értelmetlen gyógyszerelleneségről beszéltem...attól, ha fáj a fejem 1-2 hetente, és nem várok vele fél napot, hátha múlik, hanem egyből bekapok egy algopirint még nem leszek függő soha.

Az említett veszélyes kémiai anyagok ellen meg nem tud klasszikus módon védekezni az immunrendszer. Ez nem olyan, hogy jé, talál egy bacit és bekapja...gyakran egyszerűen nem tud mit kezdeni vele és valami menthetetlenül károsítja a sejteket pl bizonyos enzimek működése által. Persze ha kikerülsz ebből a környezetből, nagyrészt helyreáll a rend, mert az új enzimek megint jók lesznek, de ha nem kerülsz ki, maradandó károsodást szenvedsz. A nagyon veszélyes anyagok meg alapból ilyen károsodást okoznak és gyakran nem is tudunk róla, mert amikor már előjön a következmény, a kutya se emlékszik már az esetre, vagy eszébe nem jutna, hogy ettől a kis furcsa szagú gőztől lehet a dolog.

Összevont üzenet ideje: 2009. szeptember 05. - 12:27:49
azt szoktam még szeretni, amikor valaki kardoskodik a természetes szerek mellett, a szintetikus cuccokat meg csuklóból elítéli. A hatóanyag ugyanaz, a szintetikusban még van egy kis ártalmatlan vivőanyag. A természetes kivonatban meg még kitudja mi minden, akár valami gyenge méreganyag is, ami rendszeresen szedve gondot okozhat. na akkor melyik is a rosszabb?
« Utoljára szerkesztve: 2009. szeptember 05. - 12:27:49 írta pepo05 »

grey gargoyle

• Thanos
  • A Komédiás
« Válasz #758 Dátum: 2009. szeptember 05. - 12:51:06 »
én úgy vagyok vele, hogy nem kell, hogy mesterségesen létrehozott szerek gyógyítsanak meg mindenből, ha a szerevezetem nem tud magától megbírkózni valamivel, akkor már régen rossz.
Biztos tisztában vagy vele te is, hogy a gyógyszeriparban milyen pénzek vannak, és hogy ez milyen szintű érdekeket szül. A nagy cégeknek szükségük va rá, hogy az emberek vegyenek gyógyszereket, ha jó az, ha nem. Őket nem érdeklik, hogy néhány ember rászokoik, vagy meghal tőle, (főelg az előbbi), csak az érdekli őket, hogy vegyék a gyógyszereiket. És emiatt telpumpálják a médiát gyógyszeres reklámokkal is, és az emberek pedig azt látják, hogy mindenféle bajra rögtön szedjünk gyógyszert, mert ilyen a társadalom, és elhiszik a hazug reklámokat. és még lehetne tovább menni...
A függőség pedig gyorsabban is kialakulhat. Ha egy gógyszernek elég intenziv hatása van, és az ember tényleg látványosan jobban érzi magát, akkor már kevéstől is úgy érezheti, hogy neki ez nagyon jó, és ezt ő szedni akarja. Ez persze lehet pszihés is, és nem feltétlenül a gyógyszerben lévő hatóanyagoktól alakul ki. És az egész egyénenként változik, nem lehet megmondani hogy egy függőség, csak 1-2 éven belül alakulhat ki. Valakinél kialakulahat bizonyos körülmények miatt gyorsabban, valakinél lassabban, de ha valaki már két éve rendszeresen szed valamilyen gyógyszert, az szerintem mindegy milyen, nagyon nehezen fog tudni leállni róla, mert a szervezte már annyira hozzászokott, hogy anélkül nem is fog tudni meglenni.
« Utoljára szerkesztve: 2009. szeptember 05. - 12:53:21 írta grey gargoyle »

Tom Fireheart

• Fórum Tag
  • Pókfej
« Válasz #759 Dátum: 2009. szeptember 05. - 12:58:41 »
A fermentáció tulajdonképpen baktériumok szaporítását, illetve ha már megvan a kellő mennyiségű baci, akkor a baktériumok segítségével valamilyen termék előállítását jelenti. Vagyis egy nagy tartályba vizet tesznek, meg tápanyagot és beoltják valamilyen baktériummal, ezután adott hőmérsékleten tartják, a baktériumok zabálják a kaját és közben szaporodnak, és vagy automatikusan termelik a számunkra fontos anyagot, vagy valamilyen másik anyagot kell nekik adni, amit átalakítanak a kívánt termékké. Fermentáció például a bor erjesztése mustból, vagy antibiotikum termeltetése bizonyos gombafajokkal.

Idézetet írta: pepo05
Igen, amikor zozi meg Sepi azokkal a cuki kódokkal kommunikálnak, azokból egy szót se szoktam érteni.
Na igen, az nekem is külföldiül hangzik. ;D Meg a joghoz is hülye lennék, nem tudnám bemagolni azt a sok száraz szöveget.