Szerző Téma: Tudomány/technika  (Megtekintve 338390 alkalommal)

0 Felhasználó és 1 vendég van a témában

Sepi

• Adminisztrátor
  • Pókfej
  • *
Re:Tudomány/technika
« Válasz #780 Dátum: 2009. szeptember 10. - 22:48:29 »
Viccet félretéve, nem rossz kiindulásnak a Linux, csak sajnos még mindig nem tökéletes.

kaine

• Adminisztrátor
  • Pókfej
  • *
« Válasz #781 Dátum: 2009. szeptember 10. - 22:59:25 »
Pepo, megint felmerült bennem egy kérdés. Kaptam ezeket a gyógyszereket, amiket felírt a fogorvos. Kettő különbözőt. Ma, amikor gyakorlatilag hetente állítanak elő újabb és újabb gyógyszereket, gyógykészítménynek nevezett dolgokat, az orvosok hogyan tudnak ezzel lépést tartani? Mert azt kizártnak tartom, hogy állandó továbbképzésen vesznek részt, arra idejük se lenne. Vagyis, pölö, amikor én gyerek voltam, a fájdalomcsillapító az Algopyrin volt, ha a fogad fájt, akkor Demalgon (ha jól emlékszem). Ma csak fejfájásra van vagy 10 féle cucc. Honnan tudják az orvosok, amikor felírnak egyet, hogy az milyen kölcsönhatásba lép egy másik gyógyszerrel, amit vagy felírnak, vagy amit már éppen szed a beteg - különösen akkor, ha az a másik gyógyszer is új készítmény? Van erre valami bevett szokás? Vagy ráhagyják a gyógyszerészre, hogy az majd szól, ha a kettő nem jó együtt, mert ő fiatalabb, inkább most tanulta a szakmát, vagy hogy megy ez?

Sepi

• Adminisztrátor
  • Pókfej
  • *
« Válasz #782 Dátum: 2009. szeptember 11. - 07:32:38 »
Azért nem csak fiatal gyógyszerészek vannak a patikákban. ;) De ha jól tudom, akkor az orvosok mindig kapnak egy tájékoztatót az új gyógyszerekről, amiben leírják, hogy azt mire lehet felírni, a mellékhatásokat, és hogy mely más gyógyszerekkel nem keverhető. Mivel egy gyógyszer tömeggyártásáig már alaposan kikisérletezik az új terméket, erről azért pontos képet kapnak a gyártók. A tájékoztatókat meg azért is adják oda az orvosoknak, mert ez is olyan, mint a lobbi. Ők így lobbiznak, hogy inkább az új terméket "adják el" az orvosok, ne a régit. Mert azért ne feledkezzünk meg róla, hogy a gyógyszergyártás egy kőkemény üzlet, amiben súlyos pénzek mozognak.

zozi56

• Adminisztrátor
  • Pókfej
  • *
  • Őrszem
    • HálóZsák
« Válasz #783 Dátum: 2009. szeptember 11. - 09:30:40 »
Nagy esemény történt: most már a barátnőm is Linuxot használ, és nagyon tetszik neki. ;D

Viccet félretéve, nem rossz kiindulásnak a Linux, csak sajnos még mindig nem tökéletes.
Erre azt tudom mondani, amit a héten láttam az egyetem géptermében. A rendszergazdák elrontottak valamit, és Linux alatt baj volt a hálózattal. Ezért kiírták egy csomó gépre, hogy "A LINUX ROSSZ". Valaki meg odaírta mindegyik alá, hogy "A WINDOWS MEG EGYENESEN $ZAR". :)
Man is mortal, and doomed to death and failure and loss.
This lies beyond our comprehension - why do you not despair?

Sepi

• Adminisztrátor
  • Pókfej
  • *
« Válasz #784 Dátum: 2009. szeptember 11. - 09:57:40 »
Jó, de én egy szóval sem mondtam, hogy a Windows tökéletes. Mert nekem szimpatikus a Linux, semmi bajom nincs vele, csak annyi a problémám vele, hogy a programok legtöbbje egyszerűen nem fut rajta, vagy csak nagyon alap funkcióval. Emlékszel, hogy régebben már beszéltünk róla, hogy én is váltanék, csak amikor felsoroltam neked, hogy nekem mely programokra lenne szükségem, kiderült, hogy a fele nem megy Linux alatt, így el is dőlt, hogy melyik oprendszert fogom használni. ;) Szóval jó lenne a Linux, ha végre rágyúrnának arra, hogy a programok többsége fusson rajta. Persze tudom, hogy erről nem ők tehetnek, hanem a programozók, akik Winre fejlesztik a programokat.

grey gargoyle

• Thanos
  • A Komédiás
« Válasz #785 Dátum: 2009. szeptember 11. - 10:48:34 »
Pepo, megint felmerült bennem egy kérdés. Kaptam ezeket a gyógyszereket, amiket felírt a fogorvos. Kettő különbözőt. Ma, amikor gyakorlatilag hetente állítanak elő újabb és újabb gyógyszereket, gyógykészítménynek nevezett dolgokat, az orvosok hogyan tudnak ezzel lépést tartani? Mert azt kizártnak tartom, hogy állandó továbbképzésen vesznek részt, arra idejük se lenne. Vagyis, pölö, amikor én gyerek voltam, a fájdalomcsillapító az Algopyrin volt, ha a fogad fájt, akkor Demalgon (ha jól emlékszem). Ma csak fejfájásra van vagy 10 féle cucc. Honnan tudják az orvosok, amikor felírnak egyet, hogy az milyen kölcsönhatásba lép egy másik gyógyszerrel, amit vagy felírnak, vagy amit már éppen szed a beteg - különösen akkor, ha az a másik gyógyszer is új készítmény? Van erre valami bevett szokás? Vagy ráhagyják a gyógyszerészre, hogy az majd szól, ha a kettő nem jó együtt, mert ő fiatalabb, inkább most tanulta a szakmát, vagy hogy megy ez?

Kaine, nézzél Dr. House-t és megtudod a választ. :)

Nagy esemény történt: most már a barátnőm is Linuxot használ, és nagyon tetszik neki. ;D

A barátnőd így mondja? Eddig ezt a hasonlatot még nem hallottam.  :hehe:
« Utoljára szerkesztve: 2009. szeptember 11. - 10:50:38 írta grey gargoyle »
This is a joke. A real practical Joke.

kaine

• Adminisztrátor
  • Pókfej
  • *
« Válasz #786 Dátum: 2009. szeptember 11. - 21:09:23 »
Nem nézek House-t, nem tetszik.

pepo05

• Pókfej
  • Felicia Hardy Lover
« Válasz #787 Dátum: 2009. szeptember 11. - 21:15:12 »
Idézet
Egyrészt folyamatosan kapnak infókat ilyen dolgokról a munkahelyen, másrészt az ilyen magas szaktudást igénylő prémiumszakmák a folyamatos tanulásról híresek, minden orvos jár továbbképzésszerűségekre, tájékoztató minikonferenciákra, kinek hogy engedi ideje és lelkiismerete. Másrészt tényleg kapnak komoly tájékoztatókat, illetve a gyógyszerügynökök is felvilágosítják őket. Harmadrészt a legtöbb orvos kapcsolatban van egy gyógyszerésszel. Negyedrészt azért egy szakterületen dolgozva nem jön be napról napra annyi új gyógyszer, hogy követhetetlen legyen, csak ha az egész gyógyszeripart nézed, akkor szembetűnő, mennyi az újdonság. Ötödrészt még minidg sok olyan gyógyszer van,a minek ugyanaz a hatóanyaga, csak csapnak hozzá még valamit, aztán eladják más néven. Hatodrészt meg biztos van olyan, hogy nincs teljesen tisztában a doki hogy mivel nem szedhető valami, de azért az általános esetekben olyan gyógyszereket írkálnak, amiket ismernek.
"Az elme mindig hamarabb adja fel, mint a test. A titok nyitja, hogy az elméd neked dolgozzon és ne ellened"

Tom Fireheart

• Fórum Tag
  • Pókfej
« Válasz #788 Dátum: 2009. szeptember 11. - 21:32:16 »
Jobb is, ott sz@rrá bombázzák a pácienseket a gyógyszerekkel, már majd' meghal, mire rájönnek h valami piti baci vagy féreg volt mindennek az oka. :lol:
A türelem olyan fa, melynek keserű a gyökere, de édes a gyümölcse.

talgaby

• Pókfej
    • HálóZsák
« Válasz #789 Dátum: 2009. szeptember 11. - 21:39:15 »
Fordítsd azt is, majd megtetszik. :P ;D

benya11

• Thanos
    • fotolog
« Válasz #790 Dátum: 2009. szeptember 11. - 21:39:44 »
Ez gonosz volt!  ;D

kaine

• Adminisztrátor
  • Pókfej
  • *
« Válasz #791 Dátum: 2009. szeptember 11. - 22:18:01 »
Hol az a smiley, hol az a smiley...
Megvan!  :finger:  ;D

Todd

• Pókfej
« Válasz #792 Dátum: 2009. szeptember 12. - 08:55:25 »
Pedig szerintem a House a legreálisabb orvosi sorozat, amit eddig csináltak, csak még ez is túl jóhiszeműen állitja be az orvosokat.
A magyar korházakban kábé 10-ből 7 orvos olyan tapló, mint House, csak az a kulönbség, hogy ez náluk nem párosul szakértelemmel.
De mégis a House az egyetlen széria, melyben ki merik mondani az orvoslás vélhetőleg egyik legfontosabb alapszabáját, nem kell idegeskedni a betegek miatt, majd úgyis megtudjuk, mi bajuk volt, ha felboncoltuk őket.

grey gargoyle

• Thanos
  • A Komédiás
« Válasz #793 Dátum: 2009. szeptember 12. - 08:57:57 »
A magyar korházakban kábé 10-ből 7 orvos olyan tapló, mint House, csak az a kulönbség, hogy ez náluk nem párosul szakértelemmel.

igen, nagyon találó  ;D

kaine

• Adminisztrátor
  • Pókfej
  • *
« Válasz #794 Dátum: 2009. szeptember 12. - 10:50:49 »
Tudom, hogy a legreálisabb, de a többi se tetszik.  :D Sose értettem, mi a jó az orvosos sorozatokban azon túl, hogy a csajok szeretik nézni, mert az orvosok jó pasik. Minden részben egy "rohanjunk, meg fog halni... --- huh, az utolsó pillanatban megmenekült, de addigra már sírunk" + az orvosi románcok. Valahogy nem tudott lekötni egyik sem.

pepo05

• Pókfej
  • Felicia Hardy Lover
« Válasz #795 Dátum: 2009. szeptember 12. - 10:52:17 »
Idézet
De mégis a House az egyetlen széria, melyben ki merik mondani az orvoslás vélhetőleg egyik legfontosabb alapszabáját, nem kell idegeskedni a betegek miatt, majd úgyis megtudjuk, mi bajuk volt, ha felboncoltuk őket.
Hát, ha minden beteg miatt annyira idegeskedne valaki, hogy éjszakákat túrna a tudományos szaklapokban, hogy rájöjjön mi hát a baja, akkor gyanítom 2-3 hét múlva kimúlna az orvos is krónikus alváshiányban és végzetes idegösszeroppanásban. :D

Amúgy én se nézek egy orvosis sorozatot sem. :)
"Az elme mindig hamarabb adja fel, mint a test. A titok nyitja, hogy az elméd neked dolgozzon és ne ellened"

grey gargoyle

• Thanos
  • A Komédiás
« Válasz #796 Dátum: 2009. szeptember 12. - 11:12:40 »
Minden részben egy "rohanjunk, meg fog halni... --- huh, az utolsó pillanatban megmenekült, de addigra már sírunk" + az orvosi románcok. Valahogy nem tudott lekötni egyik sem.

Mondjuk a house pont egyáltalán nem erről szól, inkább arról, amit pepó írt az előbb. :)

Todd

• Pókfej
« Válasz #797 Dátum: 2009. szeptember 12. - 11:14:55 »
Amúgy én se nézek egy orvosis sorozatot sem. :)
Kábé én is eddig úgy 3-4 részt láttam a House-ból is, annyira nem volt rosz, de azért annyira jó se, hogy rendszeresen nézzem.
Pepo-t meg meg tudom érteni, én se néznék egy villamosmérnökökről, vagy távközlési technikusokról szoló sorozatot.
Ellenben egyik órán rendszeresen megnézünk egy bejátszást a hogyan készült című Discovery-s műsorból, és versenyzünk, hogy ki talál több hülyeséget benne. Gyanitjuk, hogy egy titkárnő fordította.

Psycho

• Fórum Tag Top
  • Zöld Manó
« Válasz #798 Dátum: 2009. szeptember 12. - 18:42:48 »
A Dokikat  (Scrubs) senki se nézi? Szerintem az egy hatalmas sorozat. ;D Nem csak vicces , de néha igenis van  komoly mondanivalója. Szerintem reálisabb, mint a House. (az egyik részben ki is figurázzák)

zozi56

• Adminisztrátor
  • Pókfej
  • *
  • Őrszem
    • HálóZsák
« Válasz #799 Dátum: 2009. szeptember 12. - 18:53:51 »
A további sorozatos témákkal menjetek a tv műsörös témába. :off:
Man is mortal, and doomed to death and failure and loss.
This lies beyond our comprehension - why do you not despair?