Ez már nem kapcsolódik az eredeti témákhoz, de ez most olyan, mintha azt bizonygatnád hogy a hús vagy a csont (vagy a kettő együtt) keményebb lesz, mint a beton hosszas gyakorlás és jó genetikai adottság miatt.
Most őszintén, mi köze a keménységnek ahhoz, hogy szét tudj törni egy kisebb betontömböt? Szerinted ha mari néni kezét kicseréljük gyémántra, az keményebb mint a beton akkor el tudja töri azt? Vagy szerinted, mondjuk 4-5 egymásra rakott tégla, amit már jópár ember el tud törni ezen a világon, kevésbé kemény, mint a csont?
aki nem gyakorolt soha töréstechnikákat, elkezd csapkodni valamit, mondjuk egy fát, ami jóval keményebb a csontjainál, azt soha a büdös életben el nem fogja törni, max egy idő után szétveri a saját kezét.
Ki mondta, hogy nem ismeri a töréstechnikákat? Én a gyakorlást a töréstechnikára értettem...a technika pedig tanulható, sem nem genetikai, se nem isteni adottság. Szerinted a harcművészek (de majd jön kaine és megmondja a frankót) hogy erősítik meg magukat? Talán Tomi csodálatos szuperképességeinek, vagy a belé áramló kozmikus energiának köszönheti azt, hogy mondjuk el tudja törni azokat a botokat, amiket bemutatott a videón, s amikbe ha te vagy én belerúgnánk, a botnak semmi baja lenne, nekem meg olyan zúzódás lenne a sípcsontonom, lehet el is törne úgy, hogy elájulnék a fájdalomtól?
Akár tetszik, akár nem, az emberi test szerkezete a folyamatos gyakorlás, és az ennek köszönhető folyamatos terhelés hatására bizony képes jelentős mértékben alkalmazkodni. A csontok megkeményednek, sokkal ellenállóbakká válnak egy adott terhelésre, mint egy átlag ember csontozata, az izomszerkezet is valamilyen szinten alkalmazkodik, miofibrillumok épülnek le és fel, átalakul a terhelésnek megfelelően az izomzat kötőszövetes szerkezete is. Ez a biológia, a többi már fizika, amihez nem értek: kifejtett erő, erőkar, az egész szerkezet ésatöbbi (a csontvázad nagyon is fizikai alapok alapján jött létre, belső szerkezete pl olyan mint az Eiffel toronyé...ahhoz képest, hogy maga az anyag milyen kemény, sokkal nagyobb terhelést elbír. Vagy ha a csontgerendák úgy alakulnak át a csontokban, úgy jár, mint a tojás...az oldalán könnyű összeroppantani, de ha a tetejét nyomod, onnan már nagyon nehéz...a terhelés hatására a csontgerendák is úgy rendeződnek, hogy a terhelés irányába legyen a tojás teteje). Azt nem tudom, hogy hol vannak ennek a korlátai, de elképzelhetőnek tartom hogy a genetikai adottságoknak, plusz a fenti alkalmazkodásnak hatására, plusz hosszas gyakorlás és megfelelő technika elsajátítása után képes az ember ilyesmire.
Amúgy egy jól megtermett fát ezek a mesterek sem tudnak széttörni...de fel kell világosítsalak, ha mondjuk behúznék egyet valakinek és eltörne a kezem, utána viszont okosan, kitartóan, fokozatos intenzitással ütlegelnék valami megfelelő tárgyat, akár pár év kitartó "munka" után is úgy bezúznám az illető koponyáját, hogy nekem ezúttal semmi bajom nem lenne, közel sem fájna annyira, mint korábban, a srác, aki akkor megúszta egy egyszerű orrtöréssel, most még az arccsontja is lehet széthasadna az agyrázkódás mellett.