Tobey alakításáról meg valahol olvastam egy találó véleményt, hogy magabiztosan hozta Peter Parkert. És tényleg. 
Fura, nekem itt tetszett. Mármint az alakítása, nem ő maga.

Amúgy érdekes, hogy Tobey karakterén keresztül a film felmenti Gatsby-t, hogy milyen jó ember volt meg minden... Pedig ha belegondolunk, gengszterekkel állt össze, piszkos pénzekből szerezte a vagyonát... lényegében bűnöző volt. 
Hát ez az.

Fitzgerald talált olyan vonatkoztatási rendszert, amiben ez mind egy szerethető karaktert ad ki.

Nekem egyébként még az tetszett a filmben, ahogy a nemesemberek kakaskodását bemutatták. A "gyere ki az utcára" módszer helyett intellektuális párbajt vívtak, az volt a lényeg, hogy verbálisan ki tudta jobban megalázni a másikat.
Talán a film egyik legerősebb jelenete, amikor Gatsby elveszti az önuralmát, és megmutatkozik a valódi énje, amikor majdnem megüti a lovaspólós krapekot. Ott lepleződik le, hogy valójában nem nemesember, csak úgy tesz, számára ez álca. Abban a jelenetben veszíti el az intellektuális párbajt az ellenfelével szemben.
Na, ezt nem éreztem korrektnek a film részéről.

Bármelyik embert dühbe lehet annyira hozni, hogy nekimenjen egy másiknak. Gatsby-nél teljesen jogosan ment fel a pumpa (nem emlékszem már a konkrét mondatra, csak arra, hogy tök jogos reakciónak tartottam), és szerintem pont, hogy a másik pasi inkorrektsége és "nem-gentleman-sége" volt az, hogy ezt kiprovokálta. Nyilvánvaló volt, hogy Gatsby nem fogja tudni megtartani a hidegvérét, a másiknak is. Persze őt is meg lehet érteni, mert valahol mégis csak a feleségével akart lelépni valami senkiházi. Ettől olyan szép az egész helyzet, ettől van annyira jól megírva.

Nekem nem feltétlen a naiv jut eszembe róla, mert én a felszín alatt egy nagyon végletes figurát látok, aki úgy érzi, hogy a hatalom és a pénz jelent mindent a földön, miközben Nick azt képzeli róla, hogy ő a nemes célért tett mindent, pedig szerintem nem.
Mert Gatsby is így éli meg, ő egyetlen (szerinte) nemes célért képes volt bármit megtenni. Az más, hogy igazából tök gyerekes minden, amit csinál, és igazából Nick sem az a hiperfelnőtt alkat, aki észrevenné a visszásságait.
A szerelemhez nem kell 5 évre magára hagyni valakit, mert azt hisszük, csak biztonságos anyagi körülmények között értékelne minket, aztán 5 év múlva úgy tenni, mintha mi sem történt volna, és rávenni a másikat, hogy hagyjon hátra mindent, SŐT gyűlöljön meg mindent amit valaha szeretett, mert csak velünk lehet boldog. Az lehetetlen, hogy valaha mással is az volt.
Megintcsak tipikus gyerekes viselkedés. Ha a környezetemben csinálná valaki, felidegesítene, de a saját környezetében inkább csak sajnálni tudom. Átérzem, hogy milyen érzés lehetett neki, de én azért tudom, hogy kurvára nem jól látja a világot.

gatsby nem a maga nevében vívott, hanem a nője helyett beszélt? Mi ez, ő nem tud beszélni?
Egyik oldalról: pontosan. Hogy gondolja, hogy majd ő vívja meg a nő helyett?
Másik oldalról: azért a nő sem tűnt olyan talpraesettnek, aki kiáll magáért, tehát rendesen elkellett neki a segítség.
Saját konklúzió: mi a fenéért kellene neked egy olyan nő, aki ennyire életképtelen? (ezt sajna meg is tudom válaszolni, azért mert annyira naív vagy, hogy még királylányt keresel, nem nőt...)