Kétszer láttam én is, és én sem értem miért ajnározzák annyira.
Ráadásul először a rendezői verziót néztük egy filmekért szintén rajongó ismerősömmel (még fősulin), és mindketten bealudtunk rajta. Azt messziről ajánlott kerülni, annyi a különbség, hogy a "normál" változathoz képest Scott kivette Harrison Ford belső monológjainak nagy részét, úgyhogy még annyit se értesz belőle, mint az eredetiből (ami szintén nem egy túlmagyarázott cucc).
Szerintem egyszerűen a cyberpunk stílus vizuális megteremtése, leképezése, a hangulata miatt lett kult. Illetve a könyv valószínűleg komolyan belemegy abba a témába, amit a film épphogy csak megkaparászik (honnan állapítod meg, hogy ki az ember, és ki a tökéletes android, illetve ha egy tökéletes android vagy, akkor tudod, hogy az vagy, vagy pedig embernek gondolod, érzed magad?). Phillip K. Dick nagy zseni volt.
Split (Szétszakadva): Nekem is bejött a film. Bevallom én féltem kicsit, hogy túlzásba fog esni Shayamalan a végén de szerencsére nem ez történt. Azt hittem, hogy ténylegesen valami durva/durvább átalakulás lesz, de szerencsére - valószínűleg a kis költségvetés miatt - ez nem történt meg. McAvoy hatalmasat játszott benne, zseniális volt, főleg úgy, hogy alig használt kellékeket (értsd: nem volt kifestve nőként, nem voltak teátrálisan más ruhái, kiegészítői). Lubickolt a szerep(ek)ben, és nem éreztem, hogy "túltolta" volna bármelyiket is. Amikor Hedvigként a rapzenére táncolt azon sírva röhögtem pl. A crossovert meg nagyon várom, mert a másik film is nagy-nagy kedvencem...
És ez is Blumhouse produkció... mint ahogy (és ez most az átkötés a saját filmes élményemhez)...
A Get Out! - Tűnj el! című thriller, amit tegnap néztem meg. Tök jó volt, hogy egy erőteljesen létező társadalmi dologból (rasszizmus) kiindulva csináltak egy pszichotrillert. Főleg azért, mert reflektál a "fehérek gyűlölik a feketéket" kérdésre azzal a felütéssel (amitől egyébként belül biztos minden színes bőrű fél kicsit), hogy a fekete srácnak találkoznia kell a fehér barátnője szüleivel. Aztán ez a már eleve parás helyzet alakul egyre durvábbá számára. De nem teljesen úgy, ahogy azt egyből mindenki gondolná... szóval én ajánlom.
Na szóval Blumhouse: jó kezekbe lesz náluk a Spawn film, úgy érzem (mégha elég kis költségvetés is lesz hozzá). A fenti két film számomra elég jó ajánló, és a szuperhős téma se volt még ezzel a zsánerrel keverve igazán.