Persze, aztán a végén még kihozzuk, hogy Jézus még meg sem született a naptárunk szerint...

Templomosok: Igazság szerint annyi elmélet és összeesküvés-elmélet vana bukásukra, hogy azt alig lehet összeszámolni. A legföldhözragadtabb a Sepi ltal említett, a gazdagságuk megirigylése (nagyon, nagyon, *nagyon* sok pénzük volt, ők alkották meg a modern bankrendszer alapjait, ezt mindenki elismeri) volt, a baj azonban az, hogy tényleg semmi nyoma annak, hogy a kiirtóik megvagyonosodtak volna utána, a kincsek jó része szimplán eltűnt. Egyesek szerint szó szerint millió felé hordták szét, mások szerint a rend túlélői dinasztiái élték fel, és persze ott a két legregényesebb, az eltűnt és mindezidáig elrejtett, illetve az "utódaik" - többnyire az Illuminátusok által - elhurcolt és ma már egy hipermegaszuper biztonságos helyen őrzött vagyon (de ennek másik változata, hogy erre alapozódott a nagyon nagy bankok alaptőkéje, főleg a két ismert család: a Rockefeller és a Rotschild kerül elő ilyenkor).
A másik "davincsikódosabb" magyarázat az, hogy megtalálták a Szent Grált, és emiatt kellett pusztulniuk - a titok túl veszélyes volt az egyházra, és a pápa rábeszélte a francia királyt, hogy azé lehet a lóvé, övé meg a kompromitáló akármi (továbbfűzése: pápa átverte, lenyúlta az "elveszett" kincset, ezért olyan pokoli gazdag még mindig a Szent Város).
Harmadik, propagandamagyarzat az, hogy tényleg eretnekek lettek és elkezdtek egy ősi entitást (többnyire Baphomet neve merül fel) imádni, tőle remélvén - misztikusabb verzióban kapván - akkori igencsak nagy hatalmukat. Ezt a fonalat követi a Broken Sword nevű kalandjáték-sorozat is.
Válassz egyet vagy találj ki egy újabbat... mindegyik elméletnek megvannak a maga érvei/bizonyítékai és ellenérvei, továbbá a legnépszerűbb kiindulási alap az Illuminati-féle titkos társaságok meglapításához is (és nagyon ne csodálkozz, ha vki belekeveri majd őket ebbe az elméletbe is).
Én körülbelül ebben a témában ugyanazt gondolom, mint Gabe. abszolút nem zárkózom el ez elől a dolog elől, sőt. Eléggé megrendül az eddig is ingatag hitem a történelem hitelességében...és mégfinoman fogalmaztam. Mindig voltak olyanok, akik manipulálni akarták a dolgokat, a saját érdekeiknek meghfelelően...
Hm, és nem tűnt fel, hogy manapság milyen meglepően sok ilyen "hatalmas leleplezés" akad a történelmi dolgokat ileltően, hogy emnnyire nagy divat lett megcáfolni a múltat és hogy az elméletek nagy többsége bizonyítékokat ránt elő és mennyire hitelesnek is tűnik? Nekem az a gyanús, hogy mennyire okosak lettünk kb. 40-50 év alatt a sokszáz- vagy ezeréves múltat illetően. Nem, szinte biztos, hogy ez biza egy divathullám, és most mindenki kutat mint az őrült a történelmi rések után, hogy előállhasson a maga szenzációjával. És elég Dan Brownra nézni, hogy ez mennyire jövedelmező. Misztikus is, rejtélyes is, valóságos alapokra is épít, gyakorlatilag minden, ami a kitalációtól már gyakran fáradt, mai valóság híreivel elárasztott fogyasztónak kell.