Szerző Téma: OFF  (Megtekintve 1468949 alkalommal)

0 Felhasználó és 1 vendég van a témában

Gabe

• Gibbon
  • *
Re:OFF
« Válasz #200 Dátum: 2007. július 14. - 17:29:31 »
"Azért nem teljesen ez a helyzet kaine. Ez a cikknek csak olyan oldala, ami teljesen felesleges..nem kellett volna ilyen magyarságos felhangot beleszőni. Ezt nem kell figyelembe venni, ahogy gabe is írta... a töbi viszont megéri, hogy végigolvasd. Érdekes szerintem és igaz is."

ööö... így igaz. Ez alapjaiban egy német elmélet, ami alig fogalkozik a magyarokkal (tul.képp jóformán csak a Képes Krónika van benne megemlítve, meg néhány apróság), csak erre néhány hungarista (vagy annak tünő) hazai történész lecsapott.
Ha jól megnézzük a cikkben, az előadó (Papp Gábor) még az elmélet kiagyalóját (bizonyos Illig nevezetű német úr) is majdnem olyan hevesen támadja mint a vaskalapos történészeket (az úriember éppen azt hiszi, hogy minket éppen megint igyekeznek megfosztani a múltunktól, és ezt ő nem akarja, erre ő így reagált). Szóval csak a legalapabb dolgokat szabad figyelembe venni: a csillagászati fejtegetéseket, meg az építészeti furcsaságokat, meg még pár apró dolgot. A többi "nagy szó" csak erre van opcionálisan felfűzve. Gyakorlatilag fél európa összehazudhatna magának bármit: a mi történészeinknek ez a Jézusos dolog jutott az eszébe... (meg persze Atilla  :twisted:) De hangsúlyozom, szerintem minden környező országban hozzáköltötték a maguk kis "hősi múltját".

talgaby

• Pókfej
    • HálóZsák
« Válasz #201 Dátum: 2007. július 14. - 17:36:11 »
No jó, ez igaz is, de akkor sincs sok értelme az egésznek. Jó, egy uralkodó egoját nem érdemes lebecsülni, elég augusztusra nézni, hogy miért lett az is 31 napos, mikor nem annyinak kellene lennie (Augustusnak nem tetszett, hogy a Caesarról elnevezett hónapban több nap van), de még ha igaz is colna, akkor is a dolognak lokálisnak kellene lennie... itt viszont már bizonyítékokat láttunk arra, hogy az iszlám is belement a játékba, ami azért valljuk be, kicsit erősnek tűnik, ha valóban a Kárpát-medence feletti "öröklés" joga lett volna a tét, meg hogy történelmileg bizonyítsák maguknak, hogy miért vannak ott, dinasztiákkal és egyebekkel. Abszolút nem értem, minek lett volna ez jó nekik, hisz fenyegetettség a szokásoson kívül nem volt, egy támadó hadsereg meg letojja, hogy ki volt ott előtte... az "évezred utolsó császára" verzió meg azért sántít nekem, mert egy embernél ezt elhiszem szó nélkül (diktátorok találtak már ki meredekebb dolgokat is, elég a mai Türkmenisztánra nézni), de hogy fél Európa ebbe belemenjen...
Naptár: Jó, persze, kavarás biztosan volt, és valóban elhinném, hogy a konkrét állapotokkal alig páran voltak csak tisztában, de akkor is hiányzik még az indok. Csak úgy az ember nem toldja meg 300 évnyi fikcióval a történelmet, hacsak nem jöttek volna rá, hogy Krisztus születésénél tévedtek egy orbitálisat. Pár év eltérést még szó nélkül el is hinnék, de ennyit...

Sepi

• Adminisztrátor
  • Pókfej
  • *
« Válasz #202 Dátum: 2007. július 14. - 17:39:16 »
Igen érdekes megközelítése ez a dolgoknak, de van benne igazság. Az tény, hogy az ókori műveltség egyszer csak váratlanul a visszájára fordult, és nagyon sokáig szinte nyoma sem volt. És ebben biztosan nagy szerepe volt az egyházaknak és magának a vallásnak is. Itt most nem csak a kereszténységre, hanem a mohamedán és egyéb vallásokra is gondolok, amik európa, afrika és előázsia területein hódítottak. Ezeket a hittvallásokat a fanatizmus legvégső határáig kitolva nem volt nehéz ügy átverni az embereket, és kényük-kedvük szerint alakítani akár a dátumokat, akár minden mást. Gondoljunk csak bele, hogy mekkorra cécó volt a Templomos lovagrend felszámolása, amely rend hajlamos volt ellent mondani az egyház bizonyos tanításainak, mert tisztában voltak olyan tudásoknak amik mindezeket igazolták, meg persze hatalmas vagyont halmoztak fel, amit nagyon megirigyeltek az uralkodók (hát igen, már akkoriban sem szólt másról az élet, mint a pénzről).

Gabe

• Gibbon
  • *
« Válasz #203 Dátum: 2007. július 14. - 17:39:29 »
"MÉg mielőtt leírnám a véleményem a dologról, valaki leírhatná, hogy a Julian naptár miért volt hibás, hogy 1627 év alatt 13 napot csúszott a valós időtől. Mert az írás felteszi a kérdést, hogy miért volt erre szükség, de ténylegesen nem válaszolja meg."

Ugye a föld keringési idejének meghatározásánál tévedtek egy kicsit: ők kb 365,25 keringési időt számoltak ki (ami nem rossz eredmény majdhogynem szemmértékkel  ;) ) de a pontos eredmény az 365,264 (vagy mi, fejből nem tudom a pontos számot  :-[ ). Így persze az egész naptár el kezd szépen csúszni a napéjegyenlőségekhez képest. Erre ma az a megoldás, hogy 200 évente egyszer elmarad a szökév miatti napbetoldás. (nem lesz február 29 magyarán). Õk ezt nem tették meg, így szépen felgyűlt az a pár nap. Ennek a kis hibának a kihasználhatósága meg már le van vezetve az elméletben. Aki jól tud németül, annak javalott egy német nyelvű forrásban utánaolvasni, mert ezt a hungarista felhang kissé agyonvágja, és sikeresen eltereli az ember figyelmét.

kaine

• Adminisztrátor
  • Pókfej
  • *
« Válasz #204 Dátum: 2007. július 14. - 17:41:26 »
Azért a pontos ismeretek nélkül is annyit meg tudok állapítani, hogy ha Daniken képes volt több könyvet és videót kiadni, melyek milliós példányszámban fogytak el, annyira sokan hittek neki, most, az internet korában mennyivel könnyebb ugyanezt megtenni bármilyen összeesküvés-elmélettel? A történelemben és a tudományban is vannak lyukak, méghozzá nagyon is sok. Nem kell más hozzá, mint rengeteg szabadidő, és máris elő tudna állni bármelyikünk hasonló elmélettel bármelyik másik témában is. Sokan elgondolkodnának rajta, hogy "tényleg nem lehet biztosan tudni mi történt" és máris megvan a hype.  ;)

talgaby

• Pókfej
    • HálóZsák
« Válasz #205 Dátum: 2007. július 14. - 17:46:02 »
Hhe, utánanéztem ennek az "év" dolognak, van egy pár fajta megközelítése... de átlagban azért marad a 365,256 körüli értékeknél (ez a hülye Föld se tudta már belőni a saját forgását pontosan... :roll: :lol:).

Gabe

• Gibbon
  • *
« Válasz #206 Dátum: 2007. július 14. - 17:54:24 »
Tényleg, valaki nem vázolná fel a Templomosok sztoriját? "Hivatalosan" én is a pénzes dolgot hallottam, de olyan töredékeket is olvastam, hogy egy idő után már nem is hittek a kereszténységben, mert rájöttek hogy az egész egy kamu, stb-stb. Szóval mi a helyzet velük kapcsolatban?

Szerintem a tét nem a kárpát medence, ez még mindig a magyar történészek "most megmutatom a világnak hogy ki vagyok én!" jellegű  ferdítése. Szerintem egyszerű öröklési játszma az egész. Aki csinálta az így akarta megerősíteni a pozicióját. Nameg ez a "végidők császára" titulus egyenes út a szenté avatáshoz, ami nem kis dolgot jelentett akoriban... (nem tudom hogy végül megtörtént-e, mert sajna a cikk nem a német álláspontot hirdeti, hanem éppen Illig történetének a sárbatiprása, csak persze az ő által lerakott alapok felhasználásával épít egy újjat. Szóval valószínűleg Illig könyve több úgymond "bizonyítékot" tartalmazhat, ami itt sajna ki lett hagyva. Furcsa egy cikk az amit belinkeltem, mert épp annyira dicsőití az elméletet mint amennyire lehúzza, közben egy új "elméletet" (mesét inkább  :lol: ) épít az eredetire. Légyszi ha lehet akkor a német alapot vegyétek figyelembe)
« Utoljára szerkesztve: 2007. július 14. - 17:56:26 írta Gabe »

Sepi

• Adminisztrátor
  • Pókfej
  • *
« Válasz #207 Dátum: 2007. július 14. - 18:12:11 »
Tényleg, valaki nem vázolná fel a Templomosok sztoriját? "Hivatalosan" én is a pénzes dolgot hallottam, de olyan töredékeket is olvastam, hogy egy idő után már nem is hittek a kereszténységben, mert rájöttek hogy az egész egy kamu, stb-stb. Szóval mi a helyzet velük kapcsolatban?
Mármint, a sztorijuk végét? Elég hosszú sztori, de megpróbálom összefoglalni (bár lehet, hogy itt-ott lesznek benne kisebb-nagyobb lyukak, mert már elég rég olvastam azt a könyvet ami róluk szólt, és nem emlékszem mindenre).

A lényeg az, hogy már a 14dik század elejére hatalmas lett a hatalmuk a Templomosoknak. Ezért több ország is (Franciaország, Spanyolország és persze az olaszok) irigykedve nézte ezt a hatalmat, főleg, hogy úgy érezték ez igen csak csorbítja az ővék és az egyház hatalmát. Eleinte innen indult az egész összeesküvés. Nem igazán nézték jó szemmel, hogy a "szent hábórúkban" a Templomosok leakasztottak minden babért és nekik semmi nem jutott belőle, persze az általuk megszerzett temérdek adományból és zsákmányból sem, mivel a rend hivatalosan is, csak a pápa fennhatósága alá tartozott, aki meg egyáltalán nem tőrödött velük. Aztán elkezdtek azok a pletykák járni, hogy a Templomosok szert tettek olyan történelmi ereklyékre, mint például a Frigyláda, stb, valamint olyan információkhoz is hozzá jutottak, amik alapjában kérdőjelezi meg az egész akkori hitvallást és rendszert. Hogy ezek pontosan mik voltak, nehéz megválaszolni, mert vagy pletykák voltak, vagy megsemmisítették az egészet a feloszlatás után (esetleg a mai vatikán valamelyik eldugott pincéjében tartják ;D ).
Szóval 1307-ben (ha jól emlékszem a dátumra, de javítsatok ki ha tévedek), az akkori francia király összefogott az új pápával (akit persze ő maga jutatott a pulpitusra) és kitagadták a rend vezetőit, eretnekséggel és sátánizmussal megvádolva őket. Igazából mindent rájuk sütöttek amit csak lehetett. A vezetőket elfogták, a laktanyáikat kifosztották és lerombolták, akit pedig el tudtak kapni azt megölték. A vezetőknek volt egyfajta nyilvános kirakat perük, ahol persze semmit nem sikerült rájuk bizonyítani, de akkor is a pápáé a hatalom, így mindenkit kivégeztek. Még hazánkban is elkapták a Templomos lovagok tagjait, hiszen, mint megannyi európai országban, nálunk is volt rendjük. Aztán szépen elosztották egymás között a temérdek lóvét és kincset (már amit megtaláltak), aztán onnantól kezdve nem érdekelte semmi őket. Persze még utánna is volt rendesen hajcihő, hiszen ha jól emlékszem, pont akkoriban fordult elő az a faramuci helyzet, hogy két pápa is volt egyidőben, mert nagyon nehezen tudtak elcsitulni a kedélyek az akkori uralkodók között, aminek főleg zsákmány felosztási gondjai voltak.

Dióhéjban ennyi, de mint mondtam már pontosan nem emlékszem a részletekre.

Gabe

• Gibbon
  • *
« Válasz #208 Dátum: 2007. július 14. - 18:12:37 »
"Sokan elgondolkodnának rajta, hogy "tényleg nem lehet biztosan tudni mi történt" és máris megvan a hype. "

Ha Punkológus is itt lenne, akkor ő bizonyára azt mondaná, hogy "és honnan tudhatjuk hogy az ami ma elfogadott nem egy efféle ferdítés, csak ügyesen van beadva?". És én serényen bologatnék  :D. Nameg ráadásul amit idehaza ismerünk, az nem feltétlenül úgy van tanítva külföldön sem, szóval még a különböző nemzetiségű történészek sem tudnak zöldágra vergődni bizonyos kérdésekben. Ígyhát szerintem ez nem két elmélet szembeállítása egymással, hanem az éppen forgalomban lévő milliónyi mozaik különböző szemszögből történő összepasszítása. És ezt kb. sehol sem csinálják egyformán, mondhatni ahány ország, annyi végeredmény.

(mellesleg ha be is bizonyosodik hogy el van cseszve a 300 év, akkor nemsokára újra igazítani kell, csak ezúttal az ókorban, pár ezer éveket...  :hehe: )

pepo05

• Pókfej
  • Felicia Hardy Lover
« Válasz #209 Dátum: 2007. július 14. - 18:28:49 »
Idézet
Azért a pontos ismeretek nélkül is annyit meg tudok állapítani, hogy ha Daniken képes volt több könyvet és videót kiadni, melyek milliós példányszámban fogytak el, annyira sokan hittek neki, most, az internet korában mennyivel könnyebb ugyanezt megtenni bármilyen összeesküvés-elmélettel? A történelemben és a tudományban is vannak lyukak, méghozzá nagyon is sok. Nem kell más hozzá, mint rengeteg szabadidő, és máris elő tudna állni bármelyikünk hasonló elmélettel bármelyik másik témában is. Sokan elgondolkodnának rajta, hogy "tényleg nem lehet biztosan tudni mi történt" és máris megvan a hype.
Azért nem ilyen egyszerű ez. Ezeknél a komoly elméleteknél túl sok a furcsaság, túl sok a mindnekinke feltűnni akaró dolog stb. Itt is az van, hogy azt bizton állíthatjuk, hogy itt valami nem stimmel...nagy kár, hogy ezt a felhangot kapta a dolog. Érdemesebb lenne Illing könyvéből írni összefoglalót és megcáfolni az arra jövő ellenéveket. na arra lennék kíváncsi igazából, nem erre a Kárpát medencét akarták marhaságra.
Én körülbelül ebben a témában ugyanazt gondolom, mint Gabe. abszolút nem zárkózom el ez elől a dolog elől, sőt. Eléggé megrendül az eddig is ingatag hitem a történelem hitelességében...és mégfinoman fogalmaztam. Mindig voltak olyanok, akik manipulálni akarták a dolgokat, a saját érdekeiknek meghfelelően...és ahogy az írás is írja, illetve ahogy a körülményeket ismerjük(hála az előttem szólóknak) igazán nagyszerű alaklom nyílt erre a kis csalásra.
És hogy mi volt az indok? A Hitelességi alap megteremtése....nem hiszem, hogy ez kevés indoklás lenne. A cikk is írja, hogy valahogy meg kellett teremteni a nagy elődök mítoszát...hát így sikerült is. Ha igaz mindez(hangsúlyozom, hogy érdekes módon sok a bibi ezzel a korral, megintcsak).
Az arabok miért ne mentek volna bele? Egyáltalán nem elképzelhetetlen...akkor jött létre a vallásuk. Szerintem simán belementek abba, hogy a nagy dicsőséges hódítások korát taníthassák később, úgy, hogy az meg sem történt valójában. A világ időadatainak összevetésével lehetne ezeket a dolgokat ténylegesen bebizonyítani...ha ezektől az eseményektől független népeknél is megvan az itteni időszámítással kapcsolatos prücök, akkor bizony lehet hitelt kell adnunk az elméletnek.(bár ez sosem fog megtörténni).
"Az elme mindig hamarabb adja fel, mint a test. A titok nyitja, hogy az elméd neked dolgozzon és ne ellened"

talgaby

• Pókfej
    • HálóZsák
« Válasz #210 Dátum: 2007. július 14. - 18:35:59 »
Persze, aztán a végén még kihozzuk, hogy Jézus még meg sem született a naptárunk szerint... :lol:

Templomosok: Igazság szerint annyi elmélet és összeesküvés-elmélet vana bukásukra, hogy azt alig lehet összeszámolni. A legföldhözragadtabb a Sepi ltal említett, a gazdagságuk megirigylése (nagyon, nagyon, *nagyon* sok pénzük volt, ők alkották meg a modern bankrendszer alapjait, ezt mindenki elismeri) volt, a baj azonban az, hogy tényleg semmi nyoma annak, hogy a kiirtóik megvagyonosodtak volna utána, a kincsek jó része szimplán eltűnt. Egyesek szerint szó szerint millió felé hordták szét, mások szerint a rend túlélői dinasztiái élték fel, és persze ott a két legregényesebb, az eltűnt és mindezidáig elrejtett, illetve az "utódaik" - többnyire az Illuminátusok által - elhurcolt és ma már egy hipermegaszuper biztonságos helyen őrzött vagyon (de ennek másik változata, hogy erre alapozódott a nagyon nagy bankok alaptőkéje, főleg a két ismert család: a Rockefeller és a Rotschild kerül elő ilyenkor).
A másik "davincsikódosabb" magyarázat az, hogy megtalálták a Szent Grált, és emiatt kellett pusztulniuk - a titok túl veszélyes volt az egyházra, és a pápa rábeszélte a francia királyt, hogy azé lehet a lóvé, övé meg a kompromitáló akármi (továbbfűzése: pápa átverte, lenyúlta az "elveszett" kincset, ezért olyan pokoli gazdag még mindig a Szent Város).
Harmadik, propagandamagyarzat az, hogy tényleg eretnekek lettek és elkezdtek egy ősi entitást (többnyire Baphomet neve merül fel) imádni, tőle remélvén - misztikusabb verzióban kapván - akkori igencsak nagy hatalmukat. Ezt a fonalat követi a Broken Sword nevű kalandjáték-sorozat is.
Válassz egyet vagy találj ki egy újabbat... mindegyik elméletnek megvannak a maga érvei/bizonyítékai és ellenérvei, továbbá a legnépszerűbb kiindulási alap az Illuminati-féle titkos társaságok meglapításához is (és nagyon ne csodálkozz, ha vki belekeveri majd őket ebbe az elméletbe is).

Idézet
Én körülbelül ebben a témában ugyanazt gondolom, mint Gabe. abszolút nem zárkózom el ez elől a dolog elől, sőt. Eléggé megrendül az eddig is ingatag hitem a történelem hitelességében...és mégfinoman fogalmaztam. Mindig voltak olyanok, akik manipulálni akarták a dolgokat, a saját érdekeiknek meghfelelően...
Hm, és nem tűnt fel, hogy manapság milyen meglepően sok ilyen "hatalmas leleplezés" akad a történelmi dolgokat ileltően, hogy emnnyire nagy divat lett megcáfolni a múltat és hogy az elméletek nagy többsége bizonyítékokat ránt elő és mennyire hitelesnek is tűnik? Nekem az a gyanús, hogy mennyire okosak lettünk kb. 40-50 év alatt a sokszáz- vagy ezeréves múltat illetően. Nem, szinte biztos, hogy ez biza egy divathullám, és most mindenki kutat mint az őrült a történelmi rések után, hogy előállhasson a maga szenzációjával. És elég Dan Brownra nézni, hogy ez mennyire jövedelmező. Misztikus is, rejtélyes is, valóságos alapokra is épít, gyakorlatilag minden, ami a kitalációtól már gyakran fáradt, mai valóság híreivel elárasztott fogyasztónak kell. ;)

dr samson

• Dr. Octopus
    • Samson Comics
« Válasz #211 Dátum: 2007. július 14. - 18:46:49 »
Na, végigolvastam a cikket is nagyjából és a hozzászólásaitokat is. Előrjáróba annyit, hogy töri szokis (is) vagyok az egyetemen és most szigorlatoztam középkortöténetbnől (egyetemesből 4-t kaptam, magyarból 3-t).
Ami szembetünt a csávó írásánál, az az, hogy sok helyen dobálózik a bizonyítékok hiányával, például a kazár Kaganátus kapcsán. Namost, a kazár birodalom egy nomád "fél-állam volt", amolyan sok nép egyhelyen a pusztán fajta és valami mind közös volt bennük: nomádok voltak! Ergó nemigazán építettek több emeletes kőből épült házakat vagy vízvezetékeket, mint a rómaiak és a jó öreg sátrakat használták alváshoz (már ha egyáltalán használták és nem a pusta ég alatt aludtak), amik mint tudjuk eléggó bomlandó anyagokból készültek, amik eléggé el tudnak rohadni a föld alatt. ;)
Kettő. A Pápai államhoz felhozott egy olyat, hogy 3-szor alapították meg. az első érvelése igaz is, hogy van egy Constantinhoz kötött alapító okirat, de ez hamisítvány és igazából csak azért készült, mert akkoriban még a konstantinápolyi pátriárkának nagyobb befolyása volt szinte egész Európában mint a pápának és ezért valahogy igazolni akarták, hogy nekik van joguk a kereszténység feletti hegemóniára. Viszont utána írja, hogy még kétszer is megalapították a pápai államot. Na msot, az úriember nyilván nem olvassa a mai kutatási eredményeket, mertz a hivatalos álláspont az, hogy olyan mint pápai állam nem létezett! Ugyanis ténylegesen soha nem volt olyan, hogy pápai álla, csak a pápa hatalmát többé kevésbé elismerő hercegségek, amiket a pápa hűbéri jogon gyakorolt és a pápaság ellátását szolgálták.
Most nem akarom az összes hibát leírni, amit én furcsálok, de maradjunk annyiban, hogy az ő érvelései is több helyen sántítanak. ;)
Nem mondom, hogy nem lehet benne valami, de nem is vagyok meggyőzve. Sőt, én is olvasom Daniken írásait, szeretem is őket, de ettől függetlenül nem fogom azt mondani, hogy az ufo-k teremtettek minket és ugyan úgy hívő katolikus maradok.

kaine

• Adminisztrátor
  • Pókfej
  • *
« Válasz #212 Dátum: 2007. július 14. - 18:48:41 »
Azt gondolom, amit talgaby. Divat lett, és könnyen szerezhető pénzzé vált, hisz könyvek százezreit lehet eladni, ha jól bejön egy ilyen téma.

pepo05

• Pókfej
  • Felicia Hardy Lover
« Válasz #213 Dátum: 2007. július 14. - 18:49:26 »
Ebben iagaz adok és csak legyintek a legtöbb ilyen elméletre, mert annyi van belőlk, mint égen a csillag. Nem is ez a lényeg...a lényeg az, hogy Illing már túlságosan is sok bizonyítékot tud felhozni valaminek a megcáfolására. Nem feltétlenül igaz és ahogy mondtam, úgysem fogják elismerni sosem, de nagy a gyanúm, hogy most rátapintott valamire a fickó, de rendesen.

De ha már összeesküvés-elméletek: ;D

Nagy kedvencem továbbra is a Kennedy gyilkosság. ;D
Tudom, nagyon lerágott csont, úton-útfélen hallani róla, de érdekelne ki mit gondol.
Jah és ha van valahol valami részletes anyag a dologról, azt megköszönném...
Csak anniyt még gyorsan, hogy az origo.hu-n olvasható cikk szerint, a legfrisseb vizsgálatok egyértelműen igazolták, hogy Oswaldon kívül másvalaki is lőtt.
"Az elme mindig hamarabb adja fel, mint a test. A titok nyitja, hogy az elméd neked dolgozzon és ne ellened"

kaine

• Adminisztrátor
  • Pókfej
  • *
« Válasz #214 Dátum: 2007. július 14. - 18:54:53 »
Oswald az Összekötő polgári neve.  :P

talgaby

• Pókfej
    • HálóZsák
« Válasz #215 Dátum: 2007. július 14. - 19:13:43 »
Brown is rengeteg bizonyítékot szedett össze a Jézus-teóriájához, hidd el. Csak idő kérdése. Mint ott írták, egyész magazinévfolyamnyi dolgok vannak itt. Ez ugyanúgy lehet azonban a felkapottság jele és ügyes írásmód is, mint egy épkézláb elmélet. Lehet, hogy van benne vmi, elvégre a sokszáz ilyen elmélet között biztosan van, amiben van vmi igazság, és azt még el tudnám hinni, hogy elsinkofáltak pár évet, vagy átírtak pár százat (átírtak, nem kitaláltak). Szinte biztos, hogy a tizenegynéhányadik századig (elmehetünk egészen a reneszánszig) az ismert történelem egy része merő fikció, amit valós alapokra építettek (vagy nem... utóbbiról állapítják meg aztán, hogy hamisítványok). Ám attól még néha nem árt kicsit megállni és elgondolkozni, hogy ha
-van ilyen mérvű csalás a történelemben - legyen az régmúlt vagy közelmúlt (Kennedy), azt csak úgy ki lehet deríteni és gond nélkül a nyilvánosság elé tárni. A nagy titkok igen gyakran sokszáz év múlva is fájó pontok lehetnek befolyásos embereknek...
-van egyáltalán olyan, hogy ekkora stikliket csinálnak? Az emberi fantázia határtalan, és bár ismert a mondás, hogy a valóság túlmegy minden fikción, ám ez kizárólag egyéni sorsokra igaz, maximum egyes kis csoportokra (most megy a Viasaton egy ilyen műsor a hátam mögött, erről is eszembe jutott...). Sokszor azonban a fikció sokkal nagyobb méreteket ölt, mintsem azt egyébként ki lehetett volna vitelezni.

Gabe

• Gibbon
  • *
« Válasz #216 Dátum: 2007. július 14. - 19:14:33 »
Na az sem egy egyszerű téma, mert ha kicsit nagyobb távlatokban nézzük akkor ide bele kellene venni az FBI dolgait is, és főleg az első fejeséét is, ami nem egyszerű, és baromi sok összeesküvés elméletre adhatna alapot.

Visszakanyarodás Illigékhez:
Igaz, hogy sokat botlik az elmélet, de túl sokat is eltalál. Kicsit olyan mintha azt hiném hogy lottó ötösöm van, felverném az egész baráti kört, aztán másnap reggel kiderülne hogy az bizony csak egy négyes... igaz, van néhány nullányi eltérés, jó nagy a pofára esés, de azért vigasztalásképpen a négyes sem rossz. Nagyobb a füstje mint a lángja, de akkor is van pár igazság, és gyanítom hogy pár szenzáció hajhász dolog csak azért került bele hogy nagyobbat "szóljon" és ezáltal gyorsabban terjedjen (Da Vinci kód efekt...). Sajna ez miatt könnyen támadható az elmélet, de az alapot nem igen cáfolta meg még senki: sehol nem olvastam még, hogy valaki a csillagászati részét vezeti le más eredménnyel, hanem mindenki a jóval kétesebb és támadhatóbb oldalát veszi górcső alá. Szerintem ha ezt el is fogadnák (kétlem) akkor hamarosan úgyis jönnének a foltozgatások, amitől ez is szép lassan megdőlne. Ha Illigék csak a csillagászati részét, nameg a betonstabilnak nevezhető tényeket próbálnák a megfelelő helyen az illetékesek orra alá dörgölni, akkor nagyobb sikerrel jrnának. Ehelyett kihozták az "utcára" és szépen bele is fognak bukni... (na persze nem kis szerepe van idehaza a kis hungarista felhangnak is, mert a legtöbb fórumon a kis magyar "plugin"-ektől képrtelenek elvonatkoztatni, és harsány röhögésbe fullad az egész  :-\ )

talgaby

• Pókfej
    • HálóZsák
« Válasz #217 Dátum: 2007. július 14. - 19:20:37 »
Ha az alapot nézem, akkor inkább azt mondanám, hogy egy nagymérvű űrkitöltésről van szó valóban, de nem évhozzáadásról. Volt kb 3 évszázaduk, amikről csak töredékes infók maradtak fenn az utókornak, vagy leégett egy könyvtár (előfordul), esetleg nem tetszett az uralkodónak, hogy milyen történelme van, és kitaláltatott egy nagynevű uralkodóházat, az lehet. De inkább felülírás, mint betoldás. Illing találhatott vmit, csak nagyon megszaladt a fantáziája, és ebbe fog valószínűleg belebukni az egész dolog.

Gabe

• Gibbon
  • *
« Válasz #218 Dátum: 2007. július 14. - 19:31:56 »
off: Sepi, nem enged privátot küldeni neked a rendszer  :headscratch:

Egyébként ami benne lett volna: válaszoltam az email-edre, nameg küldtem egy másikat is. A másodikhoz képzeld hozzá a Shrekből Csizmás Kandúr legendássá vált meghunyászkodós arcát is az első részből...  ;D (szóval előre is: léééégszííí, légyszíííí  :oh: ....)

Nos, úgylátom azért talgaby is kimozdult a merev elutasításból a két szembenálló tábor határmezsgyéjének a vidékére: mert úgye ez a "felülíros" dolog is már elég durva lenne... (ami valószínűleg a valóság, dehát ezt sose tudjuk már meg  :( )

kaine

• Adminisztrátor
  • Pókfej
  • *
« Válasz #219 Dátum: 2007. július 14. - 19:33:06 »
Ezt hívják áltudománynak. Nem sokban különbözik attól, amit Stan Lee talált ki magyarázatul sokszor. Azért nem kötnek bele annyian a csillagászati témába, mert nincsenek túl sokan, akik annyira benne lennének a csillagász témában, hogy érdemben cáfolni tudnák.