Walking Dead, 5. évadNos,eljött az első csalódás ideje. Szerintem itt visszaesett a színvonal. Vagy az írók voltak rosszabbak, de eléggé szétesett nekem ez az évad.
Már az elején a
Terminus-os dolog is elég gyorsan le lett zavarva, erről volt is itt szó. Eléggé parasztvakításnak érzem a dolgot:
gyakorlatilag a 4. évad utolsó része, nagy cliffhenger, aztán az 5. évad első másfél részébe le is lett tudva a szál. Ennyi erővel vagy a 4. évad végén letudhatták volna, vagy akkor maradt volna az ötödikre...
Csalódott vagyok a "vallásos" szállal is, mert vártam valamit, aztán nem lett semmi. Itt arra gondolok, hogy már a 4. évadban is
Daryl és Beth betévedtek egy ravatalozóba, ahol a megölt zombik úgy voltak előkészítve, mint az emberek holtteste temetésen. És ugye innen "rabolták el" Beth-et egy fehér keresztes, hullaszállítóra hasonlító autóval. A többiek meg egy templomban voltak, és ugye a kannibalizmus szál... azt hittem, hogy ebből egy szép kerek egész sztori lesz, vallási szektával, elvakult hívőkkel, akik valami Isten bosszújának tekintik ezt az egész zombi dolgot. És ezért pl. kannibálkodnak jóízűen.
Szerintem ez egy tök reális, és jó kis szál lett volna, annyi ilyen elvakult hívőről hallani mostanság is, ilyen extrém helyzetben meg simán elképzelhető, hogy teljesen bevadulnának, és mindenféle hülyeségeket kitalálnának a hit nevében.Ehelyett kaptunk egy tök érdektelen mini "rendőrállamot", egy kis céltalan barangolást, meg a "beszervezést", és egy kis "nyugalmat" a falak mögött.
Még tán ebben az egész évadban Abraham Ford-ék szála volt a legjobb, egy kis csavarral, illetve a város, az új környezettel.
De több minden is idegesített, amik leginkább írói hülyeségek: már a 4. évadban is feltűnt, hogy Maggie
rettentőenhűdenagyonszörnyen aggódik Glenn-ért, és mindenáron meg kell keresnie. Miközben az eltűnt húga le van sz*rva, az mindegy. És ez elég sok részen keresztül. Gyakorlatilag addig nem is érdekelte, amíg nem hallott róla az 5. évad elején. Furcsa...
Meg a karakterrel nagyon nem tudnak mit kezdeni: amíg Glenn-t kereste, addig ő volt a megszállott, tántoríthatatlan, tűzön-vízen átmegyek karakter, aztán mikor találkoztak, annyiból állt a szerepe, hogy vigyorgott, mint a tejbetök, és ha valakihez is hozzászólt, valami nagy bölcsességeket puffogtatott. Mintha az apja karakterét próbálták volna belegyömöszölni, miután ő meghalt.Aztán Sasha... jaj. Annyira idegesítő karakter eddig, hogy alig várom, hogy kinyírják már végre.
Vannak "világnézeti" gondjaim is: az elején még szimpatizáltam Rick-ékkel, egyetértettem a döntéseikkel. De úgy érzem, hogy kezdenek elharapódzni a dolgok. Már olyankor is ölnek, amikor nem is lenne szükség rá. Pl. az a rendőr az 5. évad elején: mi szükség volt arra?? Nem voltak ők rossz emberek. Megértem a gyilkosságot, ha a saját, vagy közeli emberekért történik, de itt már nem volt szó erről. Mint később is, a családverő tagot, nyíltan megbeszélik, hogy öljék meg. ?

Értem én, hogy csúnya dolog, de emiatt megölni? És még több ilyen eset is volt, amikor nem láttam semmi értelmét a dolognak.
No, mindegy, ez az évad nem nyerte el túlságosan a tetszésem.
Remélem a következő jobb lesz.
Egy kérdés: belenéztem a 6. évad 1. részébe. Itt direkt fekete-fehérek a képek, vagy csak ilyen RIP-et fogtam ki. Láttam már tévében is ilyet, de azt hittem, hogy a véres jeleneteknél nyoják át f-f-be. Vagy ez egy hommage a képregénynek most, hogy némely részek f-f-ek?